Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Dunkirk

Dunkirk

Christopher Nolans krigsdrama är en av de mest skickligt berättade filmerna från 2017, och visar på ett effektfullt sätt upp hur en grupp soldater försöker att överleva till mot synes oövervinnerliga odds.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Nolan kan det här med film, det vet vi. Med Interstellar visade han i alla fall mig på att han kunde leverera känslomässiga scener som verkligen grep tag i mig. Jag tänker specifikt på scenen när huvudkaraktären Cooper har ett samtal med sin dotter, och på grund av gravitationskraften på planeten han precis besökte har tiden utanför gått mycket snabbare. Hans dotter är nu vuxen, och med ett skräckslaget ansiktsuttryck faller Cooper samman och bryts ner totalt. Interstellar är en sci-fi, men lika mycket ett hjärtskärande drama om en pappas kärlek till sitt barn.

HQ

Dunkirk är precis raka motsatsen till Interstellar på just detta plan. Den är kall, avskalad och opersonlig. Men det är meningen med filmen. Dunkirk arbetar inte med nyanserande och djupa karaktärsporträtt, det är en film som försöker spegla krigets kaos, och utsattheten i soldaternas situation. Vi får följa en skara soldater som är strandade i hamnstaden Dunkirk, och hur de tvingas stå på strandbrynet i väntan på skepp som ska ta dem tillbaka. Allt detta sker samtidigt som de blir bombarderade av stridsflygplan utan något som helst skydd.

Tom Hardy spelar en pilot och vi får följa hans resa uppe i luften när han försöker att stå emot de tyska planen. Det finns även sekvenser som visar upp hur flertalet civila personer med sina båtar försöker att ta sig till Dunkirk, och till soldaternas undsättning. Filmen skiftar hela tiden mellan dessa perspektiv, och bidrar till att den aldrig blir monoton. Luftstriderna är för mig personligen det som sticker ut mest, och att kalla det för nervkittlande är en underdrift utan dess like. Tom Hardy är även briljant i rollen som pilot, även fast vi bara ser hans ögon (med tanke på en mask), samt höra hans röst. Men det är väl precis just detta som karln är känd för, att kunna gestalta mycket med så små medel som möjligt. Den övriga rollbesättningen består av bland annat Harry Styles (ja du läste rätt), Cillian Murphy, Kenneth Branagh och Fionn Whitehead. Men då Dunkirk är så pass opersonlig lämnar den inte särskilt mycket utrymme för dessa karaktärer att växa, och de blir i ärlighetens namn aldrig intressanta.

Men som jag skrev, det är inte meningen med Dunkirk. Meningen är att bjuda oss åskådare på en nervig situation som hela tiden eskaleras under filmens gång. Det är här Hans Zimmer kommer in i bilden, den excentriske tyska kompositören som skrivit musiken till nästan alla moderna Hollywood-filmer. Problemet är dock att hans musik ofta blir aningen anonym, men aldrig i Nolans filmer. Vem minns inte soundtracket till Interstellar eller Inception som drog igång hela "båt-tuta fenomenet" som alla filmer tog efter för några år sedan. I Dunkirk fungerar musiken i perfekt samklang med det som sker i bild, och Zimmer har använt sig av någonting som kallas för "Shepard-tonen", som innebär i korta drag att man arbetar inom en viss typ av frekvens för att skapa en illusion om ett ljud som stiger i intensitet. Man får känslan av att igenom hela filmen byggs det upp till någonting i musiken som aldrig riktigt får ett avslut, vilket bidrar till en otrolig närvarokänsla och nerv. Till råga på detta har Zimmer även lagt in ett ljud av en klickande klocka för att göra upplevelsen ännu mer brådskande och intensiv.

På många sätt liknar inte Dunkirk en regelrätt krigsfilm. Det förekommer inte särskilt mycket skottlossningar eller explosioner, utan fokus ligger hela tiden på soldaternas kamp om att överleva på stranden. Och där Rädda menige Ryan exempelvis arbetar med att måla upp ett brett karaktärsgalleri med flertalet intressanta figurer, gör Dunkirk egentligen det motsatta då karaktärerna aldrig står i centrum.

Detta är en annons:

Filmen liknar på vissa plan ett melodrama ur denna aspekt, där berättelsen för karaktärerna framåt, och inte tvärtom. Detta skulle säkerligen kunna falla pladask i en mindre skicklig regissörs händer, men med Christopher Nolan vid rodret blir Dunkirk en resa jag sent kommer att glömma. En krigsskildring som är bland det bästa du kan se inom genren.

Bilden:
Hoyte Van Hoytema ligger bakom filmfotot, och han gör ett precis lika bra jobb här som i Interstellar. Man har använt sig av Panavision 65 och IMAX-kameror vilket bidrar till en otroligt cinematisk upplevelse. Nolan själv närvarade under hela färgkorrigeringen och var otroligt noggrann att allting nådde upp till hans standard. Detaljerna är sinnessjuka, och färgpaletten likaså. Detta är något av det snyggaste du kan mata in i din spelare.

Filmen har formtatet 1.78:1 / 2.20:1.

Ljudet:
DTS-HD MA 5.1-mixen bjuder på en upplevelse som om möjligt är ännu maffigare än det rent visuella. Hans Zimmers musik lyfter Dunkirk till nya höjder, och filmen har ett av de mest nervkittlande soundtracks jag upplevt i någon modern Hollywoodfilm. Det finns en klarhet i varje dialog, gevärsskott och flygplansljud som överträffar det mesta inom genren. Fullständigt fenomenal ljudbild rakt igenom.

Detta är en annons:

Extramaterialet:
Det finns en intressant dokumentär bland extramaterialet som visar upp arbetet bakom filmen, där vi får en inblick i Christopher Nolans skapande som är otroligt fängslande. Att följa en filminspelning är för mig intressant, oavsett genre eller regissör. Men att följa en mästare som Nolan är någonting utöver det vanliga.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
En nervig, kall och rent visuellt makalös skildring av en grupp soldater under andra världskriget. Bilden och ljudet är dessutom strålande...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Dunkirk

Dunkirk

FILMRECENSION. Skrivet av Kim Jakobsson

Christopher Nolans krigsdrama är en av de mest skickligt berättade filmerna från 2017, och visar på ett effektfullt sätt upp hur en grupp soldater försöker att överleva till mot synes oövervinnerliga odds.Loading next content