LIVE
HQ
logo hd live | Final Fantasy XIV
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Svenska
   Gamereactor
   filmrecensioner
   Five Nights at Freddy’s

   Five Nights at Freddy's

   Freddy Fazbear är tillbaka - denna gång på vita duken och filmredaktör André är osäker på om detta ens tillhör skräckgenren...

   Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

   * Obligatoriskt att fylla i
   HQ

   Det går inte så bra för säkerhetsvakten Mike, som till synes verkar vara helt oanställningsbar tack vare ett barndomstrauma som ständigt hemsöker honom och han blir så desperat att han tvingas tacka ja till ett natt-gig i ett övergivet pizzahak kallat Freddy Fazbear's Pizza. Med usel betalning, skall tilläggas. Ni som alltså har spelat Scott Cawthons indiepärla, eller åtminstone sett hundratals Youtubers sätta hjärtat i halsgropen, vet såklart vad som väntar: ett antal animatroniska partydjur har alltså bestämt sig för att terrorisera huvudpersonen fem nätter i sträck och skräcken är total!

   Eller ja, skräck och skräck... särskilt skrämmande är den ju dessvärre inte. Den är inte ens ryslig, på något plan. Precis som spelet finns det några billiga jumpscares, men det som gjorde originalspelet så framgångsrik var stressen som uppstod av att inte hantera energifördelningar mellan säkerhetsdörrar och övervakningsskärmar. Det finns inte så mycket av den varan i filmen av förklarliga skäl, vilket gör filmatiseringen av Five Nights at Freddy's till en ovanligt tam och märkligt familjevänlig skräckupplevelse. Lite av det är nog gjort med flit.

   Här finns exempelvis en sidohandling som luktar starkt av 80/90-tals familjefilm, som involverar en ond moster som försöker vinna en vårdnadstvist med hjälp av några inkompetenta kumpaner och en toffla till advokat. Det finns till och med ett kärleksintresse till huvudpersonen i form av polisen Vanessa. Det är uppenbart att att man ville anpassa franchisen till en så bred publik som möjligt, vilket gör att filmen definitivt tappar lite udd. Ändå lyckas Five Nights at Freddy's charma med hjälp av de klaustrofobiska miljöerna och de välgjorda djurrobotarna, vilket var oväntat med tanke på hur virrig filmen är i grunden.

   Five Nights at Freddy’s
   Här är vi, de klassiska Freddy Fazbear-figurerna! Är ni rädda ännu...?
   Detta är en annons:

   Det är nämligen svårt att veta vilken ton regissören Emma Tammi försöker satsa på när den isande skräcken blandas med familjevänligt dravel, där en karaktär ena stunden får halva kroppen uppäten av en mördarrobot och andra stunden sitter huvudpersonerna och bygger en mysig fästning tillsammans med mardrömsmaskinerna i ett slags musikmontage (?). Det hela är märkligt blodlöst och mycket av spänningen uteblir - särskilt när man halvvägs in dras in i en löjligt invecklad spökhistoria - men det är samtidigt tillräckligt mellanmjölksmysigt för att göra spelet rättvisa sett till estetik och stämning.

   Detta är fanservice i sin renaste enkelhet, där de mest inbitna fansen kommer att ha väldigt roligt med att se hur Freddy, Chica, Foxy och resten av gänget försöker eliminera inkräktare i sin älskade pizzeria. De som däremot inte har någon som helst koppling till franchisen kommer mest troligt att tråkas ihjäl tack vare dess ojämna kvaliteter och den röriga intrigen, som här försöker klämma in flera spels bakgrundshistorier för att fylla ut en i övrigt mycket tunn och förutsägbar spökintrig. Det är också lite väl långt för sitt eget bästa, där det hela känns minst en halvtimme för långt.

   Matthew Lillard sticker i övrigt ut i en väldigt liten roll som yrkesvägledare i vad som bäst kan kallas för en blandad kompott med goda intentioner. Jag tycker att man definitivt känner av kärleken till denna franchise och jag gillar de tidiga 2000-talsvibbarna, men Five Nights of Freddy's figurerar mer som en fanfilm man hittar på Youtube än som en påkostad skräckrulle från en stor filmstudio. Här finns som sagt ingenting att darra till, men är man bara ute efter lite Freddy Fazbear-nostalgi skulle nog detta ändå fungera som harmlöst Halloween-mys.

   04 Gamereactor Sverige
   4 / 10
   +
   Vi kan rekommendera Nicolas Cage.rullen Willy's Wonderland om man bara vill se en vaktmästare slakta animatroniska djur...
   overall score
   Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

   Relaterade texter

   2
   Five Nights at Freddy's

   Five Nights at Freddy's

   FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

   Freddy Fazbear är tillbaka - denna gång på vita duken och filmredaktör André är osäker på om detta ens tillhör skräckgenren...   Loading next content