Filmen:
När mannen bakom kanonrullar som Raging Bull, Goodfellas och Casino inleder ett filmprojekt fradgar det sig kring munnen på många filmfans. Kanske är förväntningarna överdrivet uppskruvade men det får Martin Scorsese leva med. Gangs of New York var enligt honom själv ett drömprojekt. Den utspelar sig i New York på mitten av 1800-talet. Mängder av invandrare anländer och i slumområdet Five Points där de flesta samlas våldför sig de olika gängen mot varandra. När gängledaren Bill Cutting (Daniel Day-Lewis) har ihjäl prästen Vallon bestämmer sig sonen Amsterdam (Leonardo DiCaprio) för att hämnas.
Gangs of New York är en snygg film. Fotot imponerar och även klippningen samt scenografin är helt otrolig. Men det är något som inte stämmer. Manuset känns tunnt och handlingen är lite för enkel och förutsägbar. Filmen lyfts dock upp av strålande skådespelarinsatser. Speciellt av Daniel Day-Lewis som den brutala gängledaren och Leonardo DiCaprio övertygar även som den hämningslystne prästsonen, men var är den irländska dialekten? Gangs of New York är en sevärd film, men den kommer inte upp i samma klass som Martin Scorseses tidigare verk.
Bilden:
Redan efter några minuter började jag misstänka att projektorn var felinställd men så var det inte. Någon på Disney måste ha varit full och råkat skruva upp kantförstärknings och brusreduceringsvredet till max. Det ser syntetiskt och groteskt ut. Förvisso har vissa scener riktigt bra skärpa och snygga färger. Svärtan är också riktigt bra men mestadels skruvar jag mig i soffan av obehag. Det här är inte acceptabelt, det måste helt enkelt vara ett misstag hoppas jag. Gangs of New York levereras på en BD-50, kodecen som använts är VC-1 och formatet är 2,35:1
Ljudet:
Gangs of New York bjuder på en okomprimerad PCM 5.1 ljudmix med väl godkänd ljudkvalité. Dialogen är detaljerad och klar och dynamiken när pistol och gevärsskotten går av är riktigt imponerande, den där sköna hoppa-till-i-soffan känslan inträffar. Basen är kanske filmens stora höjdpunkt. Speciellt kanonskotten är hur grannsämjeförstörande som helst.
Extramaterialet:
Det finns lite extramaterial för de intresserade. Bland annat ett kommentatorsspår med regissören Martin Scorsese. Han levererar en personlig, ärlig och informativ syn på filmen, mycket intressant. Det finns drygt en och en halv timme dokumentärer också. De handlar om bland annat slumområdet Five Points, sceneriet, kostymerna och en Discovery Channel-dokumentär handlar om slummen i New York på 1800-talet. De är alla lite promotionbetonade och det blir mycket snabba klipp från filmen. Men även en hel del intressant. Till sist finns det en musikvideo med U2 och lite trailers. Tyvärr är allt extramaterial lågupplöst.