Filmen:
För att lösa världens klimatfrågor bygger enade nationer ett satellitsystem för att rädda världen från naturkatastrofer, men efter att mirakelmaskinen (givetvis) löper amok och ödelägger hela städer på sekunder skickas den avdankade rymdingenjören Jake Lawson (Gerard Butler) ut till rymdstationen för att undersöka felet på nätverket. Vad kan möjligtvis gå fel? Inte tillräckligt, visar det sig - historien är nämligen så löjeväckande förutsägbar och fantasilös att ingenting någonsin kommer som någon överraskning i en katastroffilm som hellre leker med trötta konspirationer än med denna fantastiska vädermaskin.
Det är nämligen chockerande fantasifattigt och bristfälligt på god förödelse för att vara en katastroffilm där hela länder drabbas av uppskruvade väderincidenter. Till och med kalkonrullar som 2012 hade en tydlig tjusning för överdriven ödeläggelse, vilket är något som borde ha fallit mer naturligt för någon som regidebutanten Dean Devlin - som ju har gjort karriär på att producera och skriva framgångsrika (och skräpiga) katastrofrullar - men i princip varje scen i Geostorm är hopplöst uddlös och platt. Filmen omfamnar aldrig sin dumhet fullt ut och tar istället sig själv på sådant allvar att det blir mer tröttsamt än skrattframkallande på ett "så-dåligt-att-det-är-bra"-vis. Även de få katastrofscenerna som finns att tillgå känns oinspirerade och orkeslösa, som ju är huvudattraktionen i den här typen av sörja. Här finns exempelvis flera scener som hade kunnat nå upp till den slit-och-släng-filmmakeri som klåparen Emmerich gör så galant, som när en indisk pojke springer efter sin hund mitt i en tornadohärva eller en långsam japansk farfar som jagas av hagelbitar stora som bilar - scener som lätthet hade kunnat nå upp till den ostiga Boomer-scenen i Independence Day eller båtscenen i uppföljaren - men är så tamt och andetaffligt utförda att man mest suckar av tristess.
Det hjälper inte heller att varje karaktär är skapad för att irritera ihjäl sin publik med tafatta humorförsök och är direkt jobbiga att bara lyssna på. Här finns så många stönframkallande och utdragna "komedi"-scener att pistolpipan bara smakar bättre och bättre ju spydigare karaktärerna blir. Kanske allra värst är scenerna med den aningslösa Jim Sturgess och den kaxige hacker-kollegan Zazie Beetz (som spelar Domino i Deadpool 2), vars onaturliga och tonårsaktiga personkemi får mig att undra om Devlin någonsin har interagerat med människor tidigare. Här saknas det också en skådespelare med karisma, likt Jeff Goldblums härligt mumlande nörd i Independence Day. Gerard Butler är dessvärre så långt ifrån en karismatisk person man kan komma, som här fortsätter att bevisa att han är en av Hollywoods sämsta skådespelare och ser förmodligen ut att vara minst bekymrad ut av alla när världen står på spel. Wow, han karaktär är så cool! Han slog en politiker på truten för att han vägrar ha en auktoritet över honom! Gör slut på mig, nu!
Om du vanligtvis älskar att se panikslagna människor slukas av tsunamivågor och jordbävningar är jag rädd att Geostorm inte riktigt är filmen för dig. Detta är nämligen en hutlöst trög film som lägger onödigt mycket tid på att bygga upp platta karaktärer och det finns dessvärre inte tillräckligt många översvämningsscener för att roa eller ursäkta den banala konspirationsintrigen. Geostorm är helt enkelt en fruktansvärt sömnig thriller utan thrills och som kommer få dig att sakna kalkonrullar som 2012 och San Andreas.
Bilden:
CGI-effekterna känns utdaterade, billiga och geggiga, men kan inte klaga på bildkvaliteten i övrigt: varma hudtoner, oroade rynkor och skarpa svettpärlor ger lite mänsklighet till annars styltiga skådespelare och storskaliga scener på rymdstationen ser oerhört bra ut.
Filmen har bildformatet 2.40:1
Ljudet:
Vad vore en katastrofrulle utan ljudet av forsande tsunamivågor, skrikande folkmassor, rasande byggnader, blixtrande åska och explosiva actionscener? Ljudmässigt lever Geostorm upp till sin genre med ett riktigt skarpt och bombastiskt DTS 5.1 HD-spår.
Extramaterialet:
Bonusmaterialet består av tre väldigt korta segment: Search for answers, An international event och Wreaking haboc. Allra bäst är nog sistnämnda, som förklarar hur effekterna gjordes, men i övrigt ingenting som lär öka uppskattningen av filmen.