Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Godzilla Minus One

Godzilla Minus One

Godzilla återtar sin tron som monsterkungen i en alldeles hänförande blockbusterrulle. André har satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Shin Godzilla från 2016 lamslog både fans och följetong med sin fräscha nytolkning av gamle gode Gojira, där fokus låg på syrlig samhällskritik och som tydligt hämtade inspiration från den förödande Fukushima-katastrofen. Personligen älskade jag filmen, men jag kan också förstå de besvikna fansen som väntade sig mer monsterförödelse och mindre korridorpolitik. Till dessa fans kan jag bara konstatera följande: era böner har äntligen besvarats i form av Godzilla Minus One, Tohos mest effektiva Godzilla-rulle hittills.

Handlingen kretsar kring en deserterande kamikaze-pilot som försöker hitta sin väg tillbaka till samhället efter andra världskrigets slut, men vars heder inte tillåter honom att leva det liv han inte tror sig förtjäna. En viss plågoande vägrar nämligen lämna honom ifred: en flera meter lång bepansrad plågoande som sprutar radioaktiva eldstrålar och som krossar krigsfartyg med sina bara tänder. Likt Shin Godzilla är denna reinkarnation alltså inte att leka med och den återgår till filmseriens mörkare rötter från 1954.

Det här är inte heller anti-hjälten vi har vant oss vid från Hollywoods intetsägande skräprullar, eller den dagisdinosaurie som under en period mest förknippades med barndemografi; det här är en destruktiv naturkraft som förintar allt och alla i sin väg, utan orsak, utan motiv, utan hänsyn. Det går inte ens fem minuter innan vi får bekanta oss med skräcködlan i all sin prakt och varje sekund med denna ikoniska filmreptil är en hårresande och vackert brutal upplevelse. Jag skämtar inte när jag säger att en och annan tår lyckades tränga sig sig ut från ögonvrån när Godzilla bara gör det han gör bäst: förinta, mosa, pulverisera. Bara kombinationen av Akira Ifukubes maffiga musik och Naoki Satos skräckinjagande stråkar gör att man ryser av välbehag när det väl ska stampas och utplånas.

Godzilla Minus One
Någon är i behov av en Snickers...
Detta är en annons:

Det kanske är en nostalgisk faktor som talar här, men det är främst regissören Takashi Yamazakis påtagliga passion som värmer detta Godzilla-fans hjärta, likt en radioaktiv laserstråle rakt genom bröstkorgen. Det är old school, det är häftigt och det är rasande underhållande. Jag blev framförallt överraskad av hur mycket den karaktärsdrivna kärnan berörde mig i slutändan, trots att den ibland hamnar i TV-doftande melodramatiska fallgropar och trots några mindre tempomässiga bekymmer mot filmens andra halva.

Det finns så mycket omtänksamhet, effektiv humor och genuint hjärta i manuset att man snabbt glömmer bort dess klumpiga tillkortakommanden när filmen slutligen kulminerar i den mest nagelbitande klimax-sekvensen i seriens historia. Faktum är att jag förmodligen inte har blivit så här fastklistrad av ett klimax sedan Kenobi viskade "Use the force" i A New Hope. Karaktärernas överlevarglöd och gemensamma trauma är den enda grundstomme Godzilla inte kan smälta, där man i ett ögonblick glömmer bort filmseriens B-filmsvibbar och helt låter sig uppslukas av filmberättandets kraftiga käftar.

Minus One är makalös, monstruös, muskulös, mänsklig, mästerlig... en Godzilla-fans våta dröm, helt enkelt. Det är spektakulär filmmagi som jag, i skrivande stund vill se om på momangen. Den älskade kaijun har haft en krokig väg genom sin ojämna filmserie men nu har både Yamazaki och Godzilla stampat fram en fantastisk riktning för världens bästa radioaktiva ödla och jag håller tummarna för att en monsterproppad uppföljare redan är under utveckling...

Godzilla Minus One får svensk premiär den första december 2023.

Detta är en annons:
HQ
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Godzilla Minus One är makalös, monstruös, muskulös, mänsklig, mästerlig...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Godzilla Minus One finns nu på Netfilx

Godzilla Minus One finns nu på Netfilx

NYHET. Skrivet av Marcus Persson

Du missar väl inte att den tok-hyllade japanska monster-filmen Godzilla Minus One har landat på Netflix här i Sverige? Perfekt, storskalig underhållning i försommarhettan...Loading next content