Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Gravity

Gravity

Alfonso Cuaróns extremt hypade thriller drämde hem en hel säck med Oscars-statyetter. Petter Hegevall har kikat på Blu-ray-utgåvan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Nu har jag äntligen sett den, Alfonso Cuaróns extremt hypade thriller. Jag väntade ivrigt i månader för att få glutta på gubbens nya storverk, inte minst eftersom jag verkligen avgudade Children of Men. Mina förväntningar var med andra ord väldigt höga. Väldigt, väldigt, väldigt höga. Filmen levde inte riktigt upp till dem, tyvärr. Vilket inte på något sätt gör den dålig, tvärtom. Gravity var en underhållande rymdresa, visuellt ultratjusig, ambitiös och expansiv... Men den var även ganska problemfylld.

HQ

Till att börja med kändes det aldrig som att karaktärerna som Clooney och Bullock spelade var riktiga. Någon känslomässig grund byggdes aldrig riktigt upp och de framstod under filmen mer som förutsägbara klyschor än verkliga människor. Sen tyckte jag att den för det mesta våldsamt snygga effekttekniken inte levererades utan bekymmer, inte minst när det gällde skådespelarnas ansikten och hur de eftermonterats in i de datorfixade rymdhjälmarna. Ibland såg det lite väl mycket ut som en mellansekvens från ett påkostat actionspel.

Sensmoralen om återfödelse blev lite sliskig också. Budskapet kändes under stora delar lika påtvingat tillrättalagt som budskapet i Avatar (en annan film där tekniken och den visuella upplevelsen var makalös medan storyn och karaktärerna kanske inte hör till de allra mest genomarbetade). Bullocks panik upplevde jag som fejkad, rakt igenom (dessutom), och Clooneys överdrivna, charmanta lugn doftade fränt av Ocean's Eleven. Jag gillade dock hur tight den var rent regimässigt. Ingen dötid, smart uppbyggd spänning. De långa scenerna utan hoppiga klipp var lika majestätiska som de var effektiva. En häftig film rent tekniskt, men absolut inget mästerverk.

Bilden:
Under några enstaka stunder blir det lite för grynigt, lite för mycket brus. Jag förstår att tanken varit att dölja sömmarna mellan skådespelarnas ansikten och allt annat (som animerats i en dator) men jag hade hellre sett en renare bild utan brus. I övrigt är bildkvaliteten strålande. Färger och kontrastvärden liksom skärpan och svärtan imponerar stort. Det finns inte ens tillstymmelse till banding eller crush och överlag är Gravity en av de bättre releaserna hittills i år.

Ljudet:
Ljudet i den här utgåvan håller absolut referensklass. Mixat i 5.1 och så otroligt kraftfullt och balanserat att jag började svettas redan efter några minuter. Här blandar man effektivt rymdens absoluta tystnad med skådespelarnas flämtningar och högljudda knallar när rymdsplittret träffar satelliten. Riktigt, riktigt bra.

Detta är en annons:

Extramaterialet:
Gravity innehåller gott om extramaterial som på ett utförligt och intressant sätt spaltar upp varje liten beståndsdel i skapandet av denna nyskapande film. Att se exakt hur man gick till väga för att blanda riktiga skådespelare med en datoranimerad rymd är ordentligt mumsigt för en filmnörd som undertecknad.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
En något överskattad thriller som imponerar visuellt sett. Bilden är grym och ljudet fullständigt fantastiskt.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Gravity

Gravity

FILMRECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Alfonso Cuaróns extremt hypade thriller drämde hem en hel säck med Oscars-statyetter. Petter Hegevall har kikat på Blu-ray-utgåvan...Loading next content