Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Harry Potter och fången från Azkaban

Harry Potter och fången från Azkaban

Anna trivs bland varulvar och dementorer i den nya mörka Harry Potter-filmen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Pojken med pannluggen och de runda glasögonen är återigen i trolleritagen. Precis som i sina bägge föregångare finns det en yttre hotbild som rör om rejält i Hogwarts-idyllen. Den här gången i form av den ökända mördaren Sirius Black, urtypen för en sådan man inte vill träffa i en mörk gränd. Sirius lyckas fly från Azkaban-fängelset och det ryktas att han har siktet inställt på Hogwarts för att göra processen kort för Harry. Chris Columbus överlämnande av stafettpinnen till Alfonso Cuarón var ett genidrag värdigt vilket schackparti som helst. Vad som tidigare varit aningen tillrättalagt och slätstruket har under Cuaróns regi förvandlats till en intensivare och mörkare film. Såväl på det visuella som på det karaktärsmässiga planet. När så de inblandade dessutom lyckats konservera charmen och den småtokiga lekfullheten från de tidigare filmatiseringarna är Harry Potter och fången från Azkaban ett precis så atmosfäriskt och välspelat familjeäventyr som man hade kunnat önska sig.

HQ

För att hinna med de viktigaste ingredienser från Rowlings äventyr skruvas tempot upp rejält och en del karaktärer och händelser får inte det utrymme som hade varit önskvärt för de bok-frälsta. Men det som går förlorat i personregin kommer istället tillbaka i dussindubbla doser när Cuarón levererar ögongodis i form av dementorer (som förvisso har vissa släktdrag med Tolkiens nazgûler) och filmvärldens enda, första och sista Hippogriff. Bland skådisarna imponerar naturligtvis barnskådespelarna och det är inte utan att man får lust att visa upp en sådan där Före & Efter-bildstudie som jämför Daniel Radcliffes framträdande från första Potter-rullen med hans prestation i den här filmen. Annars är det precis som i de bägge andra filmerna Alan Rickman som står för grannlåten i sin tolkning av den gäckande professor Snape.

Stafettpinnen räcks nu vidare till Mike Newell, regissören bakom filmer som Donnie Brasco och Mona Lisas leende. Hur det går får vi se någon gång under 2005 då filmatiseringen av Harry Potter och den flammande bägaren anländer för att trollbinda biobesökarna.

Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och fången från Azkaban
Detta är en annons:
Harry Potter och fången från Azkaban
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content