Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Hotel Rwanda

Hotel Rwanda

För elva år sedan ägde en tre månader lång massaker rum i Rwanda. Detta är berättelsen om en hotellägare och hans familj som försöker överleva vansinnet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Hotel Rwanda bygger på den sanna berättelsen om hotelldirektören Paul Rusesabagina som i Rwanda 1994, använde sitt hotell som en fristad för tusentals Tutsis-flyktingar i den kanske värsta etniska utrensningen i modern tid. Vi får ta vid strax innan de första handgripliga konflikterna mellan Tutsi - och Hutufolken.

HQ

Paul är en respekterad affärsman tillika hotellmanager i Kigali i Rwanda. Han driver det mycket väl ansedda hotellet Mille Colline, där gästerna i huvudsak består av rika amerikaner och européer. En dag bryter så helvetet löst när Hutu-folkets president mördas, något som blir startskottet för en vedervärdig massaker av ett helt folkslag. Paul flyr tillsammans med sin familj till sitt hotell och kampen för överlevnad börjar, inte bara för Paul och hans familj utan även för de tusentals Tutsis-flyktingar som söker skydd i hotellet.

Hade det inte varit för att Don Cheadle, som spelar Paul, hade så ruskigt tufft motstånd på årets Oscarsgala (Jamie Fox vann för "Ray", även det en lysande rollprestation givetvis) är jag helt säker på att han hade knipit statyetten för bästa manliga huvudroll. För efter att ha sett en del av extramaterialet där den verklige Paul Rusesabagina medverkar är det lätt att inse att Don Cheadle gör sin största rollprestation någonsin. Sämre går det dock för Nick Nolte som gestaltar en FN-överste som försöker hjälpa Paul och hans familj att fly landet. Nolte spelar över som vanligt och tillför egentligen inte just någonting i filmen. I en liten roll hittar vi även Joaquin Phoenix som en amerikansk journalist.

Bilden är precis som ljudet briljant och extramaterialet består av kommentarer av regissören Terry George, Don Cheadle och Paul Rusesabagina. Med på skivan finns även en väldigt intressant "Making of".

Hotel Rwanda är en tänkvärd, gripande och välgjord film som möjligtvis känns aningen barnvänlig för att porträttera en våra största, nutida folkmord.

Detta är en annons:
Hotel Rwanda
Hotel Rwanda
Hotel Rwanda
Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Hotel Rwanda

Hotel Rwanda

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström d.ä

För elva år sedan ägde en tre månader lång massaker rum i Rwanda. Detta är berättelsen om en hotellägare och hans familj som försöker överleva vansinnetLoading next content