Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Jakten

Jakten

Mads Mikkelsen briljerar stort i en av årets allra bästa filmer, ett mörkt och tungt drama om en lögn som förstör ett liv

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Förskoleläraren Lucas (briljant spelad av Mads Mikkelsen) får sitt liv krossat efter att ett av barnen ljuger om att han antastat henne. En lögn som snabbt sprider sig i den lilla danska staden han bor och arbetar i gör att tillvaron för Lucas blir till en levande mardröm där han försöker hävda sin oskyldighet för döva öron. Vänner blir över en natt till bittra fiender och hatet mot Lucas vet inga gränser.

Thomas Vinterbergs berättelse visar på ett plågsamt tydligt sätt hur en lögn kan förstöra ett liv och hur svårt det är att ta tillbaka någonting som redan fått ett eget liv bland allt skvaller. Mikkelsen ger Lucas precis den mängd av smärta och ångest som krävs för karaktären och vi som tittar kan inte göra annat än att lida med den stackars saten. Det är direkt smärtsamt att titta på och Mikkelsens skådespelarpris från Cannes-festivalen ifjol var mer än välförtjänt. Han gör en av sin karriärs bästa roller och har gott sällskap av andra toppenskådisar som förgyller Vinterbergs film med sin närvaro. Undantaget är den märkliga karaktären som Alexandra Rapaport spelar. En rysk (?) kvinna som får känslor för Lucas och som egentligen inte tillför någonting till berättelsen mer än att prata med stapplig engelska.

Jakten är ingen film man tittar på när man känner för att bli på bra humör. Det är en känslomässigt utmattande film som kräver en del av tittaren, men som också ger tillbaka i form av ett ljuvligt foto, otroliga skådespelare och inte minst ett manusarbete som gång på gång slår till med full kraft mot ens känslor.

Vinterberg bygger skickligt upp spänningen och även om Jakten i grund och botten är ett drama, så finns här moment av spänning som verkligen får en på helspänn. Det är en film som väcker känslor, men också öppnar upp för många frågor om förlåtelse och tillit. Vem ska man egentligen tro på? Vad händer när känslor tar över förnuftet?

Jakten är utan tvekan en av årets bästa filmer, hittills.

Detta är en annons:

Bilden:
Det underbara fotot kommer verkligen till sin fulla rätt i den här ljuvliga Blu-rayutgåvan med en levande, detaljrik och knivskarp transfer som inte kommer göra någon besviken. Färgerna kanske är något dämpade i vissa lägen, men det är inget som stör nämnvärt och kompenseras mer än väl att filmens mörkare ögonblick förärats med en klockren svärta.

Bilden har formatet 2.35:1.

Ljudet:
Jakten är ingen surroundtung film, utan det här framtunga DTS-HD Master Audio 5.1-spåret lägger den största vikten vid sina dialoger och gör det bra. Det är inte överdådigt på något vis, men dialogerna låter riktigt bra och när filmen väl blir lite mer händelserik på ljudfronten, så vaknar mixen till och levererar klart godkänt tryck och precision i ljudbilden.

Extramaterialet:
Här finns alternativa slut att titta på (med eller utan regissörens kommentarer) samt ett gäng med bortklippta scener.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Dansk briljans i en av årets bästa filmer som levereras med strålande bild och klart godkänt ljud.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Jakten

Jakten

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

Mads Mikkelsen briljerar stort i en av årets allra bästa filmer, ett mörkt och tungt drama om en lögn som förstör ett livLoading next content