Svenska
Gamereactor
artiklar

Jonas analyser: Går Activision-uppköpet igenom?

Det har varit stora rubriker om Microsofts Activision Blizzard-köp senaste två veckorna. Kommer affären gå igenom oavsett vad britterna säger, och hur viktiga är USA?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det var som bekant en smärre bomb härom veckan när den brittiska konkurrensmyndigheten CMA deklarerade att de inte hade för avsikt att låta Microsoft köpa upp Activision Blizzard, detta trots positiva tongångar kort tid innan. Med tanke på att Storbritannien har som uttalat mål att bli ett slags europeiskt Silicon Valley, verkade det än mer rimligt att det skulle gå vägen.

Det var dock teknikaliteter som avgjorde, där CMA menade att Microsoft potentiellt kunde bli för mäktiga på molnspelande, en idag minimal marknad (som förvisso har tillväxtpotential). Det här ledde till en uppsjö teorier till vad som hänt, där somliga gick den konspiratoriska vägen och menade att Playstation-chefen Jim Ryans goda kontakter i landet (han är som bekant britt) bidragit till att affären blockerats, men att snacket om Call of Duty inte räckte till för att stoppa uppgörelsen, varpå man gick på med detta istället. Andra förklarade istället självsäkert att det var givet att det skulle bromsas - och sedan allt däremellan dessa två ytterligheter.

Jonas analyser: Går Activision-uppköpet igenom?
Sony har bråkat mest för att stoppa köpet av Activision Blizzard, något som lett till förvånansvärt skarpa anklagelser från båda håll inför öppen ridå.

Sanningen är såklart att ingen av oss utanför CMA-konferensrummen egentligen vet vad som sagts. Klart är dock att Activision och Microsoft tänker överklaga beslutet, något som normalt är en ganska svår uppgift. Här kan det dock underlättas av det faktum att EU nu bestämt sig för att godkänna affären. Om det skulle godkännas även i USA hamnar vi i en bisarr sits där Microsoft fortfarande kan låta affären gå igenom runtom i världen - utom i Storbritannien (något VGC-redaktören Andy Robinson är inne på). De konsumenter som CMA säger sig vilja skydda skulle i ett sådant scenario bli de enda som inte får exempelvis Call of Duty och Blizzards titlar via Game Pass, medan resten av världen får detta.

Detta är en annons:

Men innan Microsoft bestämmer sig för att gå en sådan extrem väg, finns ett annat stort hinder, nämligen ovan nämnda USA. De vill också gärna blockera affären och har tagit till åtgärder för att försöka lyckas med detta. Hur det blir med den biten återstår att se och av vad många analytiker verkar tro kommer uppgörelsen gå igenom i slutändan, men att EU har godkänt tror jag inte väger in så mycket som somliga vill få det till.

Jonas analyser: Går Activision-uppköpet igenom?
De tre huvudaspekterna som skulle införlivas i Xbox om köpet går igenom; Activision, Blizzard och King.

Går det inte igenom i USA, kan jag dock tänka mig att Microsoft ändå börjar fundera över om det är mödan värt att processa. Då ska de kämpa både i Storbritannien (som de tekniskt sett inte behöver vinna) och USA (som de absolut måste vinna), och man ska ha klart för sig att deras arméer av toppjurister inte jobbar gratis, utan det betyder helt löjliga utgifter att dra ut på tiden. Men stalltipset från mig är nog ändå alltså att det går igenom och då kommer mycket stå falla med Storbritannien.

I ett sådant läge finns enorm press på CMA som riskerar att försämra mycket för brittiska gamers, samtidigt som landet dessutom blir mindre attraktivt som det Silicon Valley-alternativ de strävar efter att bli. För är det bara Storbritannien som vill blockera uppköpet och inte ruckar på beslutet efter överklagandet, skulle jag tro att Microsoft ändå väljer att gå vidare. Att bilda ett dedikerat Activision Blizzard som verkar i Storbritannien är förvisso en extra byråkratisk kostnad, men absolut inget oöverstigligt och att deras gamers kontinuerligt behandlas sämre än de i andra länder bör leda till ett sådant tryck att det tids nog revideras och löses på något sätt.

Detta är en annons:
Jonas analyser: Går Activision-uppköpet igenom?
Call of Duty har varit den främsta källan till bråk - men är inte orsaken till att köpet stoppades.

Alltså skulle jag tro att Microsoft och brittiska CMA ändå löser detta på något sätt (en åsikt jag delar med The Verge-redaktören Tom Warren). Rimligen behöver CMA få något mer löfte så de kan säga att det var värt att bromsa affären, och framstå som att det i slutändan faktiskt var bra för konsumenterna.

Skulle Microsoft drabbas av ett amerikanskt bakslag och bestämma sig för att det blir för dyrt eller tveksamt att fortsätta processa, så återstår att se vad som händer. Det är företag vi snackar om som i teorin styrs av vinstintressen. I realiteten är det dock människor som fattar besluten och det har varit många hårda ord, inte minst från Activision Blizzard-chefen Bobby Kotick gentemot Playstation-ledningen. En rimlig gissning är att det kommer få ganska små konsekvenser då man vill försöka lappa ihop relationerna, men att det kommer vara betydligt fler marknadsföringsuppgörelser mellan Activision Blizzard och Microsoft under en tid.

Samtidigt vet vi nu att Microsoft är beredda att spendera $69 miljarder på uppköp. Det betyder att utgivare som EA, Square Enix, Take-Two och Ubisoft är rena småpotatisen i sammanhanget. Nu verkar visserligen King vara en extremt viktig komponent för Microsoft i uppköpet, men även Take-Two är oerhört stora på smartphone-spel och den affären skulle ha betydligt större chans att gå igenom med tanke på hur mycket mindre utgivaren är än Activision Blizzard. Det verkar alltså sannolikt att Microsoft sonderar andra möjligheter om affären bli avblåst, och med tanke på hur hårt och öppet det bråkats med Sony ser jag det ändå inte som uteslutet att de kan vilja göra något för att slå tillbaka - även om jag väljer att inte spekulera om på vilket sätt.

Jonas analyser: Går Activision-uppköpet igenom?
Bobby Kotick har jobbat hårt för att få affären att gå igenom och har i intervjuer antytt klart försämrade relationer med Sony.

Klart är dock att en stoppad affär vore en enorm fjäder i hatten för Sonys del oavsett. Även om Microsoft verkar ha erbjudit schyssta avtal, betyder det ändå att värste konkurrenten på konsolsidan (Nintendo gör sin egen grej) skulle kontrollera oerhört viktiga delar om de köpte Activision Blizzard. Även om inte allt blir exklusivt, skulle en del bli det, och marknadsföringen av de största titlarna skulle helt lyfta fram Game Pass och Xbox samt att konkurrenten styr vinsterna från Playstation-spelförsäljning på ett annat sätt. Och det är illa nog.

Men tills vidare är det alltså USA som är intressant. Godkänner de uppköpet så tror jag affären blir av, med eller utan britter. Om det däremot blockeras även i USA, då lär Microsoft på allvar överväga om det verkligen är värt att fortsätta kämpa.Loading next content