Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
On the Road

On the Road

Efter många om och men har Jack Kerouacs odödliga klassiker om den trasiga Beat-generationens snuskiga framfart äntligen blivit film. Den brasilianska regissören Walter Salles visar hur man med små enkla medel kan ta livet av något odödligt och förvandla ett manus om sex och droger till ett enda långt (jättelångt) gäsp-maraton...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
En dag för ungefär sextio år sedan gav sig en ung Jack Kerouac och hans sjövilda BFF ut på en outgrundlig "road trip" genom USA. Under flera månaders tid svinade dom runt i landet och levde på en blandad kompott av snattade varor, droger och lössläppta kvinnor. Några år senare - på 50-talet - skrev Kerouac en bok om deras bravader. En bok som skulle komma att ta världen med storm. Average Joe förfasades av läsningen medan kommande generationer av moralbefläckade bohemer sög åt sig budskapet som Tillväxtverkets medarbetare på en skattemedel finansierad kräftskiva.

HQ

Time Magazine kallade Beat-bibeln On the Road för en av moderntids hundra bästa böcker och när Francis Ford Coppola, på 70-talet, köpte rättigheterna för att filmatisera äventyret, så kändes det inte som en dag för tidigt. Men av olika anledningar skulle det dröja innan produktionen tog fart. Närmare bestämt trettiofem år tog det för Coppola att få tummen ur. Walter Salles anlitades för att regissera vad som nu hade kommit att bli en helig skrift för opportunistiska flummare med skev samhällsbild. Brasilianaren Salles hade tidigare fått ett varmt mottagande för sin skildring av Che Guevaras äventyr i The Motorcycle Diaries - men den här gången är står det glasklart att "El locco Salles" tagit sig vatten över huvudet.

Precis som boken så handlar också filmen om den unga författaren Sal som beblandar sig med ett högst tvivelaktigt sällskap för att finna inspiration och livserfarenhet. Tillsammans med sina vänner så ger han sig, precis som Kerouac, ut på en resa utan någon egentlig slutdestination. Reskassa bränns flera gånger om på ohyggliga mängder sprit, röka och benzo, och dagarna latas bort i sann hippie-anda med obegripligt filosoferande och att i tid och otid ligga med varandra och ganska exakt alla dom möter.

Men On the Road blir tyvärr ingen vidare bra film. Den känns lite som en sån där film som skulle visas på öppningen av någon pretentiös indie-filmfestival i typ Antwerpen. Handlingen är så diffus och förfarandet så obegripligt att alla hästsvansade kulturrevoltörer som kommit för att vräka i sig snittar och dricka gratis skumpa skulle känna sig mer eller mindre tvingade att älska den för att bibehålla sin märkvärdighet. Men för oss vanliga dödliga som bara är ute efter en trevlig filmkväll så känns dom två timmarna och tjugo minuterna som rakt igenom olidliga.

Det känns ungefär som om Salles spelar upp en och samma slö-tråkiga tiominuters-slinga för oss - om, och om igen. Hur kan man framställa en historia om ett kompisgäng som drar på road trip och gör precis allt som man inte borde göra så att den blir så tråkig att man gäspar sig igenom den? Det är för mig obegripligt! On the Road är rakt igenom en enda stor gäspning som avnjuts bäst i snabbspolningsläge. Inte heller skådespelarna övertygar något nämnvärt trotts ett anmärkningsvärt namnkunnigt ensemble som utgörs av inga mindre än Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Sam Riley, Garrett Hedlund och Viggo Mortensen.

Detta är en annons:

Bilden:
Ingen Blu-ray som jag kommer hänga i granen direkt (även om min sambo förbjudit mig att hänga några Blu-rays överhuvudtaget i granen, men ni fattar vad jag menar). Vi får dras med ett nästan konstant brus genom hela filmen och färgerna ser för det mesta ut som om dom är målade med oljefärg på filmrullen. Nej, en högst undermålig utgåva. Illa, illa...

Formatet är 2.35:1 och upplösningen är 1080p.

Ljudet:
Det bästa med ljudet är att man så småningom vänjer sig vid att det är halv-kasst. Ibland låter det nästan som om skådespelarna läser sina repliker från botten av ett oljefat. En högst medioker ljudupplevelse som inte kommer göra någon mycket lyckligare. Det deprimerande och trista ljudet förmedlas via en DTS-HD 5.1 Master Audio-mix.

Extramaterialet:
Extramaterialet är inte heller mycket att hurra över. Några bortklippta scener, that's it!

Detta är en annons:
03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Långtråkig och ointressant drama av Jack Kerouacs klassiker On the Road. Dålig bild och inte särskilt berikande ljudspår heller.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
On the Road

On the Road

FILMRECENSION. Skrivet av Martin Karlsson

Efter många om och men har Jack Kerouacs odödliga klassiker om den trasiga Beat-generationens snuskiga framfart äntligen blivit film. Den brasilianska regissören Walter Salles visar hur man med små enkla medel kan ta livet av något odödligt och förvandla ett manus om sex och droger till ett enda långt (jättelångt) gäsp-maraton...Loading next content