Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Pinocchio (Disney+)

Pinocchio (Disney+)

Disney försöker förvandla Pinocchio till en riktig pojke igen, men det finns inget liv i marionettdockan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Ibland är det lika svårt som det är lätt att förstå Disneys affärsmodell när det kommer till dessa nyversioner. Självklart vill folk återse sin älskade barndomsfavoriter, men samtidigt kan man ju inte komma undan med en karbonkopia av samma film (kanske om man heter Jon Favreau). Då måste det uppdateras, fyllas ut, justeras, brytas ner och byggas upp igen till något igenkännligt - och ihåligt.

HQ

Den senaste av klassiker att hamna på Disneys rostiga löpband är Pinocchio, som många av oss minns som en av Disneys mer skrämmande berättelser. Disney kände nog att världens familjer måste fortsätta bedövas med identitetslösa live action-äventyr och har därför tonat ner läskigheterna, vilket bara är en av nyversionens många problem. Disneys utfyllnadsmodell gör inte filmen bara onödigt långsam; det gör det också möjligt för regissören Robert Zemeckis att trycka in poänglösa karaktärer och förfärliga sånger som bara förlänger en redan uppsvälld filmlängd och jag känner att jag mest väntar på originalets klassiska ögonblick än att ryckas med i ett magiskt äventyr.

Pinocchio (Disney+)
Öl och cigarrer? Nej, sockerrus och root beer är mycket läskigare!

Det är synd att se Robert Zemeckis, som en gång i tiden var en banbrytande regissör med mästerverk som Forrest Gump och Vem Satte Dit Roger Rabbit, sänka sig till Disneys fabriksnivå när det kommer till specialeffekterna. Förutom några få undantag, som den uttrycksfulle räven, suddar Zemeckis inte direkt ut gränserna mellan effekter och verklighet. Man tycker nästan synd om stackars Tom Hanks när han omges av platta datoreffekter, där Pinocchio sticker ut allra mest med sin livlöst animerade träkropp. Detta integreras lika dåligt med de verkliga (och vackra) omgivningarna som de moderna (och ändlösa) dialogerna rimmar illa med sagans enkla era.

Den verkliga sagan om Pinocchio handlar om att inte ta den lätta vägen i livet, vilket olyckligtvis är precis vad Disney har gjort här. Det kommer alltså inte som någon överraskning för någon att Disney har pumpat ut ännu en själlös och märkligt sammansatt remake och när originalet finns hos samma streamingtjänst finns det inte riktigt någon anledning att slå på nyversionen. Kompositören Alan Silvestri gör sitt bästa för att återuppväcka en gammaldags sagokänsla, men filmens malplacerade självmedvetenhet och oinspirerade förändringar strular bara till Pinocchios enkla önskan om att bli en verklig pojke.

Detta är en annons:
03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Disneys nyversion av Pinocchio är lika ihålig som en termit-infesterad trädocka...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Pinocchio (Disney+)

Pinocchio (Disney+)

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Disney försöker förvandla Pinocchio till en riktig pojke igen, men det finns inget liv i marionettdockan...Loading next content