Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Prey (Disney+)

Prey (Disney+)

Predator är tillbaka och denna gång muckar utomjordingen gräl med Comanche-krigare. André har delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Predator-franchisen har inte haft det särskilt lätt. Uppföljaren med Daniel Glover kunde inte mäta sig med originalets briljans, 2010-filmen var en besvikelse och Shane Blacks kalkon från 2018 måste man ständigt förtränga från sin minnesbank för att ens orka leva i en värld där 2018-filmen existerar (Alien vs. Predator-filmerna är inte ens värda att nämna). Det säger med andra ord rätt mycket om idéfattigdomen i denna filmserie när 20th Century Studios senaste Predator-försök släpps digitalt istället för att fylla biografer med krabbmonstrets vrål. Samtidigt kan det ju inte bli värre vid det här laget och faktum är att Prey kommer att tillfredsställa Predator-fansens blodtörst.

Prey utspelar sig i ett orört Amerika under 1700-talet, där vi får följa den modiga indianflickan Naru från Comanche-stammen. Hennes jägardrömmar sätts på prov när en viss jägare från yttre rymden besöker präriefälten och när hela stammen hotas av denna inkräktare är det upp till Naru att gå från "byte" till "rovdjur". För den som älskar Schwarzenegger-klassikern kommer upplägget och strukturen att kännas lite för välbekant, då det förutom miljöbytet inte finns mycket nytt under solen. I grund och botten rör det sig om samma film som 80-talsälsklingen, men varför ändra på ett framgångsrikt recept? Om man söker ryslig monsteratmosfär, även om det inte är helt banbrytade, är Prey ett givet val i det oändliga streamingflödet.

Prey (Disney+)
Bytet slår tillbaka i en ytlig, men snygg katt-och-råtta-jakt.

Filmens andra akt är helt klart mumsigast för den som bara vill ha köttig Predator-action, då huvudpersonen stöter på buffliga franska nybyggare och självklart är de skrivna som knölar - det gör ju deras oundvikliga död desto roligare. Här lemlästas det och det flyger både armar och ben, vilket gör filmupplevelsen till en härligt köttig sådan. Här dödas flera djur också, men oroa er inte - eftersom de är digitalt skapade (och mycket av blodet är tyvärr digitaliserat) skadades inga djur vid inspelningen av Prey! När 10 Cloverfield Lane-regissören Dan Trachtenberg är på slakthumör är filmen som bäst och den som uppskattar kvinnliga hjältefigurer kommer helt klart att gilla Amber Midthunders vildsinta överlevnadsinstinkter.

Tredje akten fungerar dock inte lika bra, då filmen tappar trovärdigheten den försökte bygga upp och det hela känns också krystat när uppgörelsen mellan Comanche och rovdjuret väl nalkas. Ändå tycker jag att manuset är tillräckligt tajt för att göra Prey till den bästa Predator-filmen på 30 år. Det kanske inte säger så värst mycket med tanke på filmseriens skakiga historia, men det verkar som att det räckte med att gå tillbaka till grunderna för att återfinna lite av den gamla Predator-magin igen. Prey har digital premiär den femte augusti på Disney+.

Detta är en annons:
HQ
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Köttig men förutsägbar Predator-prolog som lär underhålla de inbitna fansen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Prey (Disney+)

Prey (Disney+)

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Predator är tillbaka och denna gång muckar utomjordingen gräl med Comanche-krigare. André har delat ut betyg...Loading next content