Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Rollspelsåret 2023

Under året kommer en rad olika spelutvecklare släppa lös sina rollspel på äventyr och redaktör Mäki har samlat ett gäng av dem som han väntar ihärdigt på...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Här hittar du Racingåret 2023

Rollspelsåret 2023

Wo Long: Fallen Dynasty
Release: Mars / Plattform: Multiformat
Det är förvånansvärt få spel som utforskar den rika och oerhört omfattande kinesiska mytologin, men i det kommande Wo Long: Fallen Dynasty får vi göra just detta. Spelet utvecklas av Team Ninjas Nioh-gäng, vilket ger en indikation på vilken typ av actionrollspel vi kan vänta oss. Vi utlovas bland annat goda möjligheter att skapa en egen protagonist som kan utformas på det sätt som passar egna spelstilen bäst. Som för att göra allt bättre finns även stöd för co-op så man kan utforska den till synes mäktiga spelvärlden tillsammans, och det ingår dessutom med Game Pass redan från premiärdagen.

Rollspelsåret 2023
Detta är en annons:

Octopath Traveler II
Release: Februari / Plattform: Multiformat
Octopath Traveller slog ner som en smärre bomb år 2018. För alla som tycker Square Enix gått för långt med sina grafikstinna rollspel som idag mest av allt är actiontitlar, kändes det befriande att se att de fortfarande har magin kvar när de vill. Och istället för att försöka uppfinna hjulet på nytt, återvänder de nästa månad med en uppföljare av mer klassiskt snitt, det vill säga ett äventyr som går i föregångarens fotspår och bjuder på mer av det som redan var bra, komplett med lagom mycket nyheter.

Rollspelsåret 2023

Final Fantasy XVI
Release: Juni / Plattform: Playstation 5
Om du följer min blogg, vet du såklart att jag inte alls sett särskilt mycket fram emot Final Fantasy XVI, så varför är det med här då? Jo, för att det trots allt är så att jag älskar Final Fantasy-serien och har spelat i princip allt den har att erbjuda. Självklart kommer jag även att lira Final Fantasy XVI, som förhoppningsvis kan överraska mig positivt och bjuda på ett episkt äventyr, trots till synes utdaterad grafik och en grå presentation.

Rollspelsåret 2023
Detta är en annons:

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes
Release: 2023 / Plattform: Multiformat
Folk bönade och bad i åratal om att Konami skulle göra ett nytt Suikoden. Konami vägrade dock (de vägrade göra några spel alls, i princip). Efter att ha sett hur bra det gick för Castlevania-legendaren Koji Igarashi med hans andliga Castlevania: Symphony of the Night-uppföljare Bloodstained: Ritual of the Night på Kickstarter, bestämde sig Suikoden-höjdarna för att göra samma sak. Och det var tydligen ett genidrag, för Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes drog in galna summor pengar och av det vi fått se från äventyret, så tycks det bli direkt kriminellt bra. Har du saknat episka äventyr och möjligheten att skapa ditt eget gäng utifrån en enorm ensemble så är det antagligen detta du ska satsa på.

Rollspelsåret 2023

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
Release: 2023 / Plattform: Multiformat
Det ville sig verkligen inte väl för CD Projekt Red med Cyberpunk 2077, det enda spel jag vet som gått guld och som därefter ändå försenats och släppts i ett horribelt skick. Studion fick löpa gatlopp och försöka fixa äventyret, något som tog nästan två år. Idag är Cyberpunk 2077 riktigt underhållande och runt knuten väntar expansionen Phantom Liberty, vilket utvecklarna säger är det största DLC de någonsin gjort - vilket i sin tur betyder mer omfattande än The Witcher 3: Wild Hunt-tilläggen. Kort sagt större än de flesta moderna spel, och med all återmatning CD Projekt Red fått samt revanschlusta så kan vi rimligen vänta oss något riktigt jäkla spektakulärt.

Rollspelsåret 2023

Baldur's Gate III
Release: Augusti / Plattform: PC
Det känns som att hypen för Baldur's Gate III minskat något som en direkt följd av att det faktiskt funnits tillgängligt via Early Access sedan 2020, men det är svårt att bortse från det mäktiga och halvt overkliga att det 23 år gamla Baldur's Gate II (ett av tidernas bästa rollspel!) får en uppföljare i år. I augusti är det premiärdags och återigen dags att utforska fantasyvärlden, nu med ett stridssystem baserat på D&D 5th Edition. Early Access-versionen har undan för undan förbättrats tack vare spelaråtermatning och allt tyder på att utvecklaren Larian Studios har en riktig höjdare på gång.

Rollspelsåret 2023

Lies of P
Release: 2023 / Plattform: Multi
Det har varit ohemult mycket Pinocchio på slutet i främst filmsammanhang, och i år fortsätter trenden med Lies of P. Ett spel som blev enormt hypat efter sin första trailer år 2021 och bjuder på en betydligt mörkare version av den klassiska sagan än vi är vana vid. Här måste Pinocchio leta efter den försvunna Geppetto i staden Krant, och tvingas även till att ljuga, något som får ytterligare konsekvenser för storyn - som du i hög grad kan påverka själv. Lies of P bjuder på massor av utforskande, till synes fin action och en förhoppningsvis matchande genial story. Ett otroligt lovande äventyr som dessutom ingår från dag ett med Game Pass.

Rollspelsåret 2023

Diablo IV
Release: Juni / Plattform: Multiformat
Min första bekantskap med Diable var att gå in i mittklassrum under datorkunskapen på gymnasiet. Det var helt knäpptyst, och det enda som hördes var ljudet av en väldans massa maracas. Något som vid en närmare granskning visade sig vara en hel datorklass som spelade Diablo och klickade musknappar så det stod härliga till. Och sedan dess har kärleken bestått. Diablo är något så märkligt som zen, action och loot kombinerat i en underbar gameplay-loop och förstklassig design som aldrig blir tråkig. Att få påbörja ett nytt äventyr i Diablo IV i juni kommer otvivelaktigt höra till årets höjdpunkter.

Rollspelsåret 2023

Final Fantasy VII Rebirth
Release: Vinter / Plattform: Playstation 5
Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt inte tror att det här kommer att släppas i år. Officiellt kommer det dock i vinter, vilket kan vara sent 2023 eller tidigt 2024. Jag hoppas på förstnämnda, trots att jag faktiskt inte var helt såld på actionupplägget i Final Fantasy VII: Remake (nej, jag tycke inte strategiläget var välgjort) samt vad de gjort med narrativet, men det spelar liksom ingen roll. Final Fantasy VII är en av mitt livs bästa spelupplevelser och blotta tankenpå att återigen få hänga med Cloud och de andra hjältarna räcker faktiskt för en plats här.

Rollspelsåret 2023

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Release: Maj / Plattform: Switch
Visst skulle vi kunna ha en diskussion om huruvida Zelda är rollspel eller ej, men svaret måste rimligen vara att vissa delar är det - andra inte. Bland rollspelen hittar vi Zelda II: The Adventure of Link och The Legend of Zelda: Breath of the Wild, samt såklart kommande The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Och med tanke på hur fruktansvärt bra föregångaren var, så räcker det faktiskt om detta är ens hälften så bra för att platsa i denna artikel. Men... mina förväntningar ligger betydligt högre än så, och jag tror att det här äventyret kommer vara minst lika bra som sin föregångare och en solklar kandidat till årets spel samt et av Links mäktigaste äventyr hittills.

Rollspelsåret 2023

Starfield
Release: Sommar / Plattform: PC & Xbox
Det är smått surrealistiskt att Bethesdas första nya spelserie på över 25 år snart är här, vilket tillika blir deras överlägset största titel hittills. Det har beskrivit som en Han Solo-simulator, Skyrim i rymden och NASA-punk, där allt detta naturligtvis låter nästan för bra för att vara sant. Vi utlovas massor av planeter (både bebodda och helt öde), möjligheter att skapa sitt eget liv bland stjärnorna, rymdaction, enorma mängder sidouppdrag, otroliga inställningsmöjligheter och dessutom verkar allt detta förpackas i riktigt läcker grafik. Eftersom Bethesda numera sover med Microsofts plånbok under huvudkudden behöver de heller inte stressa ut äventyret som därmed fått nödvändig utvecklingstid och det mesta talar för att vi kan se fram emot något alldeles extra när det nu har premiär. Det ingår dessutom med Game Pass från och med dag ett, som för att göra allt ännu lite bättre.Loading next content