Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
Sea of Thieves

Så blir du en bättre sjörövare i Sea of Thieves

Det räcker inte med träben och ögonlapp för att bli en mäktig pirat i Sea of Thieves, utan det gäller att vara den ruskigaste på de sju haven. Vi berättar här hur du bör ta dina första stapplande steg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Vill du ha en stor eller liten båt? Och kommer du ha en stor eller liten besättning? Frågorna är det första som möter dig sedan du valt din pirat i Sea of Thieves och du ska börja spela. Vad förstnämnda egentligen betyder är att du ska välja om du vill kuska runt haven på en- eller tremastare, och sedan du gjort det valet ska du välja om du kommer spela själv eller med en vän i den lilla båten, alternativt med en besättning på tre eller fyra personer i den stora.

Det ska sägas direkt. Sea of Thieves är verkligen inget spel som gör sig för den ensamme (vilket påpekas i vår recension). Visst går det att segla runt med den lilla båten, men det fullständigt omöjligt att rå på motståndare som eventuellt dyker upp. Du vet... pirater. Kolla därför om du inte kan hitta någon att spela med istället, alternativt välj en större besättning ändå och hoppas att du slumpas in tillsammans med någon trevlig person.

Sea of Thieves
Se till att alltid ha med dig bananer och fyll gärna på skeppets förråd när du ankrar vid öar för att alltid ha till hands när det behövs.
Detta är en annons:

När just ditt äventyr tar sin början befinner du dig på ett dunkelt sjörövarhak. Inga instruktioner ges i övrigt, och det är lätt att känna sig överväldigad av vad som i grund och botten faktiskt är en ganska intuitiv och lättspelad titel. Med ett tryck på LB får du upp din meny av föremål och hittar där grejer som spadar, kikare, kompasser och liknande, och ett tryck på X ger dig sedan ytterligare alternativ. Inget du behöver du egentligen, men du kan med fördel stega fram till bardisken och be om en digital grogg. Välj sedan ditt stop från menyn och häll i dig. Unnar du dig två-tre stycken till kommer din resa i Sea of Thieves starta på stapplande och ostadiga ben, men det känns på flera sätt passande i ett spel där allt kretsar kring att skapa sin egen underhållning.

Det första du bör göra sedan du lämnat baren är att leta rätt på tunnor i närheten. Det skepp som väntar på dig vid hamnen, vare sig du valde det stora eller lilla, har ett fast antal kanonkulor, plankor och bananer ombord. Kanonkulorna behöver knappast närmare presentation, men plankorna använder du till att laga läckor i skrovet med och bananerna ger liv. Att ha med sig mer av allt detta ger ett litet försprång eftersom du har extra av allt.

Det går att välja tunnorna ombord och lasta av grejerna, men jag tycker absolut att du ska bära med dig allt så du är redo att använda prylarna när du behöver dem. Kommer det en skorv seglande mot dig och avfyrar någon kanonkula vill du snabbt kunna besvara elden och ladda om, samt fixa hål i skrovet utan att först behöva hämta plankor. Varför jag ändå nämner att det går att lagra saker är för att det på nästan varje ö står några tunnor som innehåller påfyllning av dessa tre saker. Så innan du kliver av båten kan du lagra dina bananer, plankor och kanonkulor för att sedan få med dig ännu mer ombord.

Sea of Thieves
Skelett kan dyka upp när du minst anar det. På en lugn och liten ö kan det kravla fram ur sanden när du hittat en kista. Se till att vara flera.
Detta är en annons:

Men innan vi ens börjar fundera på att segla någonstans måste du skaffa dig uppdrag. Gold Hoarders, Merchant's Alliance och Order of Souls är de tre handelsbolag som finns att välja på i dagsläget till Sea of Thieves. Alla har de enkla uppdrag att bjuda på för dig som är nykomling och jag skulle rekommendera dig med att starta med Gold Hoarders som du hittar i ett tält i närheten av båtbryggan. Det är Sea of Thieves i sin mest primitiva form och handlar om skattjakt där du letar efter en kista begravd på platsen markerad med ett rött kryss.

Merchant's Alliance däremot erbjuder uppdrag där du ska hämta djur. Initialt handlar det om fåglar i olika färger, medan Order of Souls erbjuder strider mot svårare fiender. Som mest kan du ha tre uppdrag åt gången, så när du valt tre stycken är du redo att börja äventyra. Det första du ska göra när du gått till båten är att välja ett av dina uppdrag och lägga på bordet i hytten (folk med sjövana är välkomna att fnysa åt min brist på korrekta seglingstermer, jag är helt okej med detta). Dina medspelare får göra detsamma och sedan röstar ni på ett av dem. Det är majoritetsbeslut som gäller, så när någon fått nog med röster är det dags att ge sig av.

Här vill jag tillägga brasklappen att om du gör ett uppdrag för Merchant's Alliance, så börja med att gå tillbaka till personen som har dessa uppdrag (ungefär mitt på båtbryggan) för att hämta burarna du behöver för att förvara fåglarna efter omröstningen. Det ligger annars även burar på öarna och skräpar här och var, men det extremt opålitligt och kommer göra att det tar fem gånger så lång tid för er att klara uppdraget. Jag har själv saknat burar ibland och seglat i timmar utan att hitta en ny.

Sea of Thieves
Dör du så hamnar du på dödens skepp. När dörren till kaptenshytten öppnas kan du komma tillbaka till spelvärlden igen.

Satsade du på ett Gold Hoarders-uppdrag trycker du på RB för att få upp ditt uppdrag där du hittar en karta. Välj den så kan du med ett tryck på L visa den för dina medspelare (kan spara tid ibland) eller R för att kika själv. Gå till kartbordet för att lokalisera ön på kartan utifrån silhuetten, markera gärna den med ett tryck på A-knappen och sedan är ni redo att ge er av. Valde du något av de båda andra får du antingen på måfå leta djur eller så får du veta vilken ö du ska till. Ofta går dessa uppdrag på tid och du har en klocka bland dina prylar du kan kolla på för att se hur lång tid du har på dig från och med att uppdraget aktiverats.

Innan ankaret hissas föreslår jag att alla kanonerna (två på en liten bår, åtta på de större) laddas ordentligt samt att det tydligt kommuniceras åt vilket håll personen vid rodret ska styra. Sedan är det bara att hissa ner seglen, rotera dem för bästa tänkbara vind och ge sig av. Tänk på att kontinuerligt hålla koll på vinden via vimplarna högst upp i masterna så den arbetar med er och inte mot. Seglen kommer behöva justeras mer än en gång om ni vill ha bra fart - vilket ju ger möjlighet att klara fler uppdrag kortare tid.

HQ

Styrmannen vid rodret ser ofta inte vad som händer, och att någon som inte styr håller kolla på klippor och liknande är ett bra tips för att hålla sig vid liv. Är det natt rekommenderar jag även släckta lanternor på skeppet för att ni ska synas mindre. Ni är nämligen inte ensamma på Rares digitala hav, här finns även andra ruskprickar. Ser ni en båt i närheten kan ni välja att ta striden eller avvakta och se vad de andra gör. I de flesta fall har de andra saker för sig, men ibland öppnar de eld.

Skjut tillbaka, snabbt och hårt. Bästa stället att träffa på är precis vid vattenlinjen eftersom det då fullkomligen forsar in vatten för motståndarna. Därmed måste de avsätta folk för att laga båten och ösa vatten medan du och din besättning kan dundra in kulor på löpande band. Skjuter ni en båt som ligger för ankar kan jag även rekommendera att smyga sig ombord (det fungerar annars med, men det kan vara svårt att komma ikapp eller tajma ett skepp i rörelse) för att slå ut besättningen som förmodligen inte ser dig eftersom de har fullt upp med att ösa vatten, spika bräder och skjuta kanon.

Sea of Thieves
Att sänka ett skepp är din säkraste livförsäkring, och chansen finns ju att de hade något kul ombord. Hoppa i plurret och kika.

Inne i din båt finns ett vapenskåp. Det är i hytten på den lilla skutan och längst fram i fören på nedre däck. Du startar din piratresa med en sabel och en pistol som du tar fram och växlar mellan på Y-knappen, och kan sedan byta till en hagelbrakare eller ett prickskyttegevär. De är alla hyggligt balanserade och kostar inget, så har ni en bra prickskytt med er rekommenderar jag varmt att någon tar den. Sabeln är vettig att ha kvar eftersom den aldrig får slut på ammunition, men själv gillar jag brakaren som är fantastisk när folk försöker borda vårt skepp eller jag tar vill ta över någon annans. Du kan aldrig ha fler än två vapen, så välj med omsorg. Tyvärr sparas inte ditt val mellan spelomgångarna, så vill du byta pistolen mot något annat kommer du behöva göra om valet.

När du hittat din ö där det aningen finns en gömd kista (Gold Hoarders), djur att fånga (Merchant Alliance) eller en boss att dräpa (Order of Souls) så utför du ditt uppdrag. Förstnämnda och sistnämnda är avklarade när du hittat eller dräpt den/de kistor/bossar du ska ha, varpå du får en kista eller värdefull skalle att sälja i valfri Outpost. Denn mellersta är dock klurigare eftersom djuren ska lämnas tillbaka till en viss Outpost. Kolla därför vart du ska och segla dit för att få din belöning.

Enklast är ju att göra flera uppdrag på en gång när du ändå är ute och seglar för att spara tid, men om du blir sänkt av ruskprickar är risken stor att du förlorar allt. Du får helt enkelt ställa risken och större belöning mot varandra. För min egen del gör jag oftast två-tre uppdrag innan vi inkasserar godsakerna. Ofta kan du dessutom hitta extra kistor, lådor med dyra kryddor, flaskpost med mystiska kartor och annat som ger dig mer skatter och chans till mer rikedomar.

Sea of Thieves
Vissa kistor har egenskaper och är betydligt krångligare att frakta. En gråtande kista fyller båten med vatten medan andra exempelvis kan göra bäraren kraftigt onykter.

Varje gång du klarar uppdrag för en fraktion så klättrar ditt rykte inom denna och i takt med att du kommer högre får du även mer och mer avancerade uppdrag. Så småningom förvandlas Gold Hoarders till riktigt kniviga gåtor där du ska spela musik vid gravar, lysa på rätt ställen och liknande för att skatterna ska hittas, medan striderna kan bli direkt överjävliga. Sea of Thieves handlar om samarbete och eftersom du aldrig riktigt vet vad du kommer att ställas inför eller möta, gäller det att kommunicera. Dagen efter premiärkvällen hade jag och teamet hittat ett tiotal kistor som vi gömt på balkongen på det stora skeppet. När vi väl kom fram insåg vi att en annan person smugit sig ombord vid någon av våra ankringar och var i full färd med att kasta kistorna i vattnet, troligen för att vi skulle tro att de var borta så han kunde sälja dem själv sedan.

Genom att samarbeta flitigt kommer det gå mycket bättre. Om en frekvent kollar kartan och talar om hur personen vid rodret ska köra blir det direkt enklare. Samma sak om någon spanar efter fiendeskepp och kontinuerligt justerar segel samt när ankaret ska hissas då fler personer får det att lätta mycket snabbare. Vid storm är detta extra viktigt då det väller in vatten samtidigt som skeppen tar skada. Ös och reparera, håll utkik och kommunicera så slipper ni gå till botten på grund av väder.

Sea of Thieves
Om flera personer spelar musik så stämmer de in i varandras låtar automatiskt. Du hittar instrumenten bland dina övriga prylar.

Hamnar ni utanför kartan blir vattnet rött, ödesdiger musik spelar och skutan börjar falla sönder och ta in vatten. Händer detta finns ett bra trick att ta till, nämligen max utslag på rodret och lossa ankaret. Vad som bäst kan beskrivas som en handbromssväng sker och ni får chansen att undkomma med livhanken (och framför allt skatterna!) i behåll. Det tricket är också bra att ta till om ni behöver vända snabbt på grund av kollisionsrisk eller vid strid. Större skepp har överlägsen eldkraft kontra mindre, vilka dock är snabbare och mer lättstyrda. Att släppa ankaret för att simultant avlossa en bredsida med fyra kanoner mot en mindre skepp kan i ett nafs ha avgjort hela striden.

Ankaret använd för övrigt även när ni lägger till vid öar. Det mest självklara är att parkera vid stränder, men ibland kan det vara en idé att några hoppar av och låter en person köra skutan runt ön för att ställa sig där den är svårare att upptäcka. Att lämna någon ombord är också fiffigt om ni vill vara säkra på att faktiskt ha en båt kvar när ni kommer tillbaka.

Sea of Thieves
Massor av kistor ger massor av pengar som du sedan kan handla fränare prylar för. Det enda du inte kan skaffa dig är starkare karaktärer, så ha därför inte överdriven respekt för din motståndare.

Ett sista tips jag vill ge är att skydda den som bär kistan. Den personen är betydligt långsammare och kan inte försvara sig. Det gör denne till ett tacksamt offer för pirater, hajar, ormar och skelett. Däremot tycker jag att alla bör hjälpa till att bära kistor när godsakerna ska säljas. Om någon transporterar kistorna från båten till stranden medan en annan springer och säljer dem, kommer ni öka chanserna rejält att hinna göra detta innan någon sabbar för er.

Med dessa nybörjartips borde ni snabbt bli vana pirater som kan bita ifrån där det behövs och hitta de allra mest värdefulla skatterna. Kom ihåg att ingen bli starkare, snabbare eller något annat i detta spel. De kan absolut ha snyggare grogglas än dig, häftigare hattar och snygga galjonsfigurer på båtarna - men de är lika starka. Även som nykomling kan du alltså försvara dig fullt ut, du kommer bara inte kunna göra det med lika mycket swag i dina standardpaltor, och du är lika mycket sjörövare som någon annan. Lycka till!

HQ

Relaterade texter

Sea of ThievesScore

Sea of Thieves

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

R E W I N D ! Runt två och ett halvt år senare kollar vi in om den femma vi gav Rares piratsimulator Sea of Thieves fortfarande står sig eller om det finns anledning att omvärdera...Loading next content