Sveriges agerande, eller brist på agerande om man så vill, under andra världskriget är inte direkt någon del av vår historia som vi brukar vilja lyfta fram. Desto mer roligt och angeläget nu när det faktiskt sker, förvisso i form av en filmatisering av en mer än 20 år gammal bok. Men ändå.
Filmen startar 1939, alltså precis vid krigets början. Simon känns som en rätt vanlig 12-åring om det inte vore för den där känslan av att han inte passar in, den där känslan som är svår att ta på. Han bor med sina välmenande föräldrar nere vid havet där han fördriver tiden, till pappans förtret, med att sitta uppe i en ek och prata med den och dagdrömma sig bort. Inte direkt så som hans arbetarklass föräldrar har tänkt sig det hela. I skolan träffar Simon Isak, en judisk jämnårig kille. De bägge pojkarna blir snart vänner och i Isaks akademiska hem, där man bejakar de fina konsterna i livet som musik och litteratur, känner sig Simon hemma.
Men så är det det där med kriget och det växande judehatet. Av rädsla för nazisterna sätter Isaks paranoida mamma eld på huset och Isak flyttar hem till Simons familj medan hans pappa kommer på fötter igen.
Simon och ekarna är en berättelse som egentligen har rätt många handlingar, sidospår och budskap att leverera. Den säger mycket om det genetiska arvet, kärleken till ens barn, tonårstidens uppror och hur nazismen kom till Sverige utan att egentligen komma hit. Det mesta läggs fram rätt finstämt och återhållsamt och det finns en nyanserad ton i det mesta som händer i filmen. Kanske med undantag för när det kommer en överlevande från koncentrationsläger som prompt vill praktisera S/M i sänghalmen.
Ytterligare saker på pluskontot är att snyggt foto och det faktum att filmen ser hyfsat påkostad ut med svenska mått mätt med ordentlig rekvisita och skådisar som faktiskt kan tala det språk som de hyrs in för (i det här fallet tyska). Inte så dumt alltså, detsamma gäller för Bill Skarsgårds insats som sökaren Simon, han har börjat nischa sig rätt fint nu med att spela lite udda karaktärer Skarsgård den yngre.