Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Adam Project

The Adam Project (Netflix)

Netflix senaste storsatsning från regissören bakom Free Guy samt Stranger Things kresar kring flykt, sorg, saknad och att försöka hitta sig själv i en korrupt, knasig värld...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

En stridspilot från framtiden reser 30 år tillbaka i tiden för att ta hjälp av sitt 12-åriga jag att leta reda på deras far som uppfunnit tekniken som i framtiden gör tidsresor möjliga. Mitt i allt ruvar ett internationellt storföretag på en hemlighet och det finns en konspiration som driver storyn framåt och som gör att tidsresorna i sig blir en katt-och-råtta-lek på renodlade matinépremisser.

HQ
The Adam Project
Samspelet mellan unge Adam och äldre Adam är lysande, särskilt under filmens första halva.

Free Guy-gubben Shawn Levy har ju både Natt på museet-filmerna samt Stranger Things på sin meritlista och här regisserar han kompisen Ryan Reynolds igen i rollen som stridspiloten Adam Reed, och som vanligt är det en "Deadpool-aktig" figur som den gode Reynolds bjuder på, smygneurotisk, konstant satiriskt sylvass och sådär slängkäft-snackigt uppstudsig med gott om improviserade skämt, till allt och alla. Tonen i The Adam Project är lite som en mix mellan E.T. och Tillbaka till framtiden med en gnutta Mission Impossible inkastat någonstans i mitten. Storyn är rättfram och presenteras på ett lättbegripligt simpelt sätt som hade mått bra av lite mer mumbojumbo kring själva tidsresandet och fysiken bakom, men samtidigt är detta, precis som Natt på museet-filmerna, en familjerulle som du utan dåligt samvete kan kika på tillsammans med kidsen.

The Adam Project
Avatar-stjärnan (samt Gamorra i Guardians) Zoe gör en bra men minimal roll.

Den första halvan av The Adam Project är stark. Minus ett par strömkäpps-relaterade akrobatik-fighter mellan Ryan Reynolds figur och Nanobot-baserade framtidssoldater som "beamas" ned från ett tidshoppande polisskepp som flaxar omkring i luftrummet ovanför hans barndomshem. På det vis som Levy hanterar sorgen som kommer på köpet med att Adams pappa går bort och den kvarvarande problematiken med att som ensam förälder (Jennifer Garner) försöker täcka upp för två och samtidigt sörja på egen hand, är bra. Stundtals kanske lite för bra med tanke på vilken "lättsam" film detta i slutändan ändå är. Det finns stunder mellan den äldre Adam och hans yngre själv samt deras döda farsa som är riktigt finstämda och snudd-på tårdrypande. Reynolds visar under specifikt en scen mot Mark Ruffalo upp delar av sitt register som vi annars aldrig ser och Ruffalo gör en liten, kort, hastig men riktigt bra roll här och visar med stor övertydlighet vilken kapabel karaktärsskådespelare han verkligen är, och alltid varit.

Detta är en annons:
The Adam ProjectThe Adam Project
Stranger Things blandat med E.T. och Tillbaka till framtiden... Är vad som erbjuds här.

Men The Adam Project tappar massor i andra halvan och då primärt den tredje akten som blir sådär geggigt förutsägbart genretypisk. Den saknar bett, grepp, udd och spets och blir bara seg och tråkig när man inser hur endimensionell "skurken" är och hur platt hela premissen i grunden varit, under hela filmen. Det ska dock sägas att jag verkligen gillar barnskådespelaren Walker Scobell som äger varenda liten bildruta han medverkar i och gör en strålande insats med att försöka gestalta en "ung Ryan Reynolds" snarare än något annat. Jag hade mycket hellre velat se denna film med en vuxnare ton, utan matiné-ådran och utan den mer lättsamma inriktningen. The Adam Project påbörjade sin bana som Jonathan Tropper-manuset "We Are Adam" och var då mer allvarsam och ämnat för en lite äldre målgrupp, med fokus på sorg och saknad, och den filmen hade jag mycket hellre velat se.

Detta är en annons:
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
En stundtals ordentligt finstämd matinéfilm som inleder med en stark första timme och sedan Dessvärre tappar...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
The Adam Project (Netflix)

The Adam Project (Netflix)

FILMRECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Netflix senaste storsatsning från regissören bakom Free Guy samt Stranger Things kresar kring flykt, sorg, saknad och att försöka hitta sig själv i en korrupt, knasig värld...Loading next content