Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises

Christopher Nolans avslutande del i sin Batmantrilogi är ett mästerverk fyllt av briljanta skådespelare, känsloladdade scener, otroliga actionsekvenser och inte minst en helt underbar avslutning som kommer att få många att se ut som fågelholkar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Året var 1997 och Batman var död. Joel Schumacher och hans vidunderligt urusla Batman & Robin med en sorgligt felcastad George Clooney, en horribel Arnold Schwarzenegger och med fler skrevinzoomningar än i en genomsnittlig vuxenfilm hade just satt sista spiken i kistan för världens bästa superhjälte. Efter det kom det inga nya Batmanfilmer på hela 8 år.

HQ

Men så en dag klev Christopher Nolan in som en räddande ängel och visade vart skåpet skulle stå.

Med Batman Begins bestämde sig Nolan för att göra sin tolkning av mörkrets riddare mer realistisk, mer jordnära och mer seriös än vad någon hade försökt sig på tidigare i filmversionerna. Resten är, som vi alla vet vid det här laget, historia. Briljansen fortsatte i uppföljaren The Dark Knight och när Nolan nu säger farväl till karaktären med sin tredje och avslutande del, The Dark Knight Rises, gör han det med bravur.

Handlingen tar vid 8 år efter slutet på The Dark Knight. Bruce Wayne har lagt tiden som Batman bakom sig och lever ett närmast eremitliknande liv inne i sin enorma herrgård. Gotham City har blivit en lugnare stad där polisen sett till att hålla nere kriminaliteten under Batmans frånvaro. Men när den fruktade legosoldaten Bane bestämmer sig för att jämna staden med marken tvingas Wayne återigen iklä sig rollen som stadens beskyddare. Frågan är bara om han fortfarande har vad som krävs för att stoppa Bane och rädda staden från förintelse.

The Dark Knight Rises är en enda lång känsloexplosion från första till sista sekund. Mycket tack vare skådespelarna som alla levererar storartade insatser och hur Nolan verkligen krämar ur alla tänkbara känslor ur varje scen. I grund och botten är det ju en actionfilm, men Nolan räds inte att låta dramabitarna ta stort utrymme. Stora delar av The Dark Knight Rises är befriade från såväl explosioner som fläskiga actionscener och fokuserar istället på människorna. Vi ser hur Bruce kämpar för att finna sig själv igen, medan andra karaktärer försöker fly sitt förgångna och börja om på nytt.

Detta är en annons:

Men självklart finns det gott om action också. Nolan och hans fotograf Wally Pfister har med hjälp av IMAX-kameror skapat ett par häpnadsväckande scener, däribland inledningen med flygplanet och den brutala fighten i kloaken mellan Batman och Bane. Dessa kommer såklart inte till sin fulla rätt på en BD-utgåva, men är otroligt imponerande att titta på ändå. Det finns en storslagenhet som vilar över hela The Dark Knight Rises och när Nolan och Pfister låter explosionerna ljuda och karaktärerna slåss för sin överlevnad är det svårt att inte sitta med gåshud och bara storögt beundra det hela.

Christian Bale gör sin bästa insats hittills i trilogin och ger tyngd åt Bruce inre kamp. Men det är två andra som verkligen stjäl showen. Tom Hardy är ruskigt skrämmande som Bane. Inte bara genom de extra musklerna han lagt på sig, utan också för hans sätt att agera med ögonen och kroppsgester som får karaktären att kännas ännu större än vad han redan är. Rösten gör också sitt. Han låter lite som en lungsjuk Sean Connery, men lyckas ändå skicka kalla kårar längs ryggraden på en. Michael Caine storspelar även han. Hans hjärtskärande porträttering av Alfred ges här utrymme att verkligen öppna upp tårkanalerna på oss tittare och frågan är om Caine någonsin varit bättre än vad han är i denna.

Visst, det förekommer en del logiska luckor, Catwoman hade kanske kunnat utvecklas lite mer och klippningen känns inte helt klockren i vissa scener, men för min del hade dessa negativa inslag minimal påverkan på helhetsintrycket - till skillnad från många andra som skrivit långa artiklar om filmens "misstag" som om det är den enda filmen i världshistorien som haft sådana.

The Dark Knight Rises är, utan någon som helst tvekan, fjolårets årets bästa film och jag tycker att den överträffar Nolans föregående Batmanfilmer med råge. Här finns inte bara en hel uppsjö av scener som får ens ögon att tåras som om det låg lökbitar under ögonlocken, utan också rysliga mängder spänning, fantastiska skådespelare, snuskigt vackert foto, övermänskligt läcker musik och en storslagenhet som ger ordet "episkt" ett helt ny innebörd.

Detta är en annons:

Bilden:
Precis som på Blu-rayutgåvan av The Dark Knight skiftar här bildformatet mellan IMAX-scenerna (1.78:1) och de vanliga (2.40:1) under filmens gång, vilket på förhand kanske låter som någonting störande - själv tänkte jag knappt på skiftningarna i format. Det beror på att bilden i övrigt är så fruktansvärd kvalitativ med sin fantastiska skärpa som fångar upp varenda liten smådetalj samt de underbara färgerna med ljuva hudtoner och de fina kontrasterna mellan den kalla snön och de varmare ökenscenerna. Svärtan är dock lite för mörk för sitt eget bästa, vilket gör att detaljrikedomen i dessa sekvenser blir lidande.

Det är en pyttegrej att anmärka på egentligen då svärtan är djup och fyllig genom hela filmen, men det är ett litet minus som gör att jag inte kan sätta 10/10 med gott samvete.

Ljudet:
I det här DTS-HD Master Audio 5.1-spåret finns dock ingenting negativt att anmärka på. Från första till sista sekund är detta ett mullrande och otroligt kraftfullt ljudspår som med sin underbara dynamik och stämningsfulla surround kommer göra alla hemmabioägare väldigt nöjda. Dialogerna är perfekt uppfångade, basen har ett rejält tryck och musiken dånar på som aldrig förr. Det är en ren njutning att titta på The Dark Knight Rises med det här mästerliga ljudet. En ren njutning.

Extramaterialet:
Här finns över 2 timmar av smaskiga och otroligt välgjorda featurettes (samtliga högupplösta) att titta igenom, totalt fyra till antalet med varierande speltid - bäst är Production som är uppdelat i tolv mindre kapitel där alltifrån prologen till kloakslagsmålet mellan Batman och Bane diskuteras av Nolan och andra ur produktionsteamet. Även featuretten Characters är riktigt intressant där man bland annat får se en del konceptskisser på hur Bane skulle ha sett ut från början. Förutom featurettes finns det en möjlighet att ladda hem en The Dark Knight Rises-app till smartphone eller tablet och sedan synka den till BD-spelaren för att få tillgång till extramaterial att titta på under filmens gång.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Nolans avslutande del i Batmantrilogin är en ren fröjd att avnjuta på Blu-ray med strålande bild- och ljudkvalitet.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

Christopher Nolan kom som en räddande ängel och räddade Batman från den avgrund som han tvingats gömma sig i ända sedan Batman & Robin. I The Dark Knight Rises avslutar han sin trilogi på bästa tänkbara sätt. Erik har recenserat den.Loading next content