Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The King's Man

The King's Man

Rätta till slipsen och ta till dina mest artiga gentlemanna-knep. Ralph Fiennes har ett världskrig att stoppa!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Filmen:
Se upp, historienördar: Matthew Vaughn har laddat filmkrutet med historiska felaktigheter och ett fyrverkeri av serietidningsanda i sin senaste Kingsman-rulle. The King's Man (ja, titeln ska vara separerad den här gången) är en prequel som kretsar kring bildandet av den brittiska spionintelligensen och vilken roll de ursprungliga agenterna spelade under det tidiga 1900-talet. Gentlemannen och Oxford-greven Orlando, utsökt spelad av Ralph Fiennes, nosar upp en lömsk skuggorganisation som består av historiska värstingar som vill inget annat än att se världen brinna och tillsammans med sin son, sin trogna butler och sin kaxiga nanny kämpar de mot klockan för att förhindra ett fasansfullt världskrig.

Efter den unkna 2017-uppföljaren Golden Circle hade jag inte större förväntningar på denna följetong, där jag upplevde att man snabbt blev mätt på Vaughns vilda slapstickaction. Precis som i tidigare filmer står skruvade glimten i ögat-tokerier i förgrunden, vilket i King's Mans fall gör att den där tecknade serie-tonen inte alltid klaffar med gravallvaret från de gyttjiga skyttegravarna och familjedramat som uppstår när Fiennes överbeskyddande karaktär sätter stopp för sonens tjänstpliktsplaner. Tonen är med andra ord väldigt spretig. Vaughn är dock inte direkt den som vill hålla tillbaka när det kommer till matinéunderhållning och när man halvvägs in i filmen bevittnar en slagsmålsscen med Rasputin som bäst kan beskrivas som en rasande rolig våldsbalett är det svårt att inte ryckas med i galenskapen som är den Mark Millar-signerade actionfesten. The King's Man är, till skillnad från sin föregångare, en film som verkligen glänser till i sitt självsäkra vansinne.

The King's Man
Fiennes är grymt bra, men det är Rhys Ifans som stjäl showen.

Filmens absoluta höjdpunkt nås när våra tappra hjältar når Ryssland för att göra upp med tsarens legendariske mystiker, en knappt igenkännlig Rhys Ifan som dominerar skärmen med sin hysteriska prestation. Precis som Ifans perversa ockultist lindar kungafamiljen runt sitt lillfinger är karaktären direkt hypnotiserande i sin ostoppbara vidrighet och det är synd att karaktären inte fick en större roll än så, för middagsscenen i Moskva spårar ur på bästa möjliga sätt. Jag gillar också konflikten mellan greven och sonen, som här bygger upp till en oväntat engagerande andra akt i västfronten. Däremot blir The King's Man alldeles för förutsägbar när den tredje akten väl kickar in och den som ser mycket film kommer inte att bli särskilt förvånad över twisten. Slutet blir en väldigt standard 101-slutstrid, där man snabbt räknar ut hur konfrontationen med filmens ansiktslösa superskurk - en fullständigt rubbad och blodtörstig skotte - kommer att gå till. Gemma Artesons karaktär blir också lite anonym och filmens ojämna tempo hade mått bäst av lite trimning mellan de actionfyllda varven.

Detta är en annons:

I slutändan är The King's Man ett underhållande actionäventyr att påbörja det nya året med, men frågan är om det finns mer intresse för dessa väluppfostrade spioner efter tre helgalna äventyr. För min del känns det som att jag har sett tillräckligt från denna filmserie, men jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte var stundtals kungligt underhållen. Jag lyfter på plommonstopet till Vaughn, för detta är den bästa Kingsman-filmen hittills. The King's Man får svensk biopremiär den femte januari.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Stundtals kungligt underhållande, men också ojämn och spretig Kingsman-prolog.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

The King's Man

The King's Man

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Rätta till slipsen och ta till dina mest artiga gentlemanna-knep. Ralph Fiennes har ett världskrig att stoppa!



Loading next content