Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Pianist

The Pianist

I Polanskis senaste får vi följa juden och pianisten Szpilman och hans kamp för att undkomma förintelsen i Polen, 1939.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Efter att ha gjort sig känd som den något skruvade men berättarmässigt lysande regissören bakom stora filmer såsom Chinatown, Rosemary's Baby och Bitter Moon är Roman Polanski tillbaka. I The Pianist tillåter sig Polanski att genom den sanna berättelsen om den polske pianisten Wladyslaw Szpilman behandla delar ur sin egen barndom som jude i ett krigshärjat Warszawa. Året är 1939 och Nazityskland har invaderat Polen. Den unge Szpilman är en erkänt begåvad radiopianist som tillsammans med Warszawa resterande 600 000 judar trängs ihop i ett getto i väntan på förintelsetågen mot Treblinka. Vi får följa Szpilmans kamp för överlevnad under den över två timmar långa filmen där ett krampaktigt realistiskt bildspråk blandas med strålande skådespeleri.

HQ

The Pianist börjar trevande där tröttsam konventionalitet och tidskrävande etableringar får en att skruva en aning på sig. Efter ungefär fyrtio minuter har dock Polanski tillsammans med fotografen Pawel Edelman, scenografen Allan Starski och huvudrollsinnehavaren Adrien Brody fängslat mig totalt. Kontrasten mellan musiken, dess ingivande av hopp och dess artistiska kärlek kontra det brutala nazistyret och lukten av död skapar en lidelsefull men aldrig sentimental bild av en splittrad samvaro och Adrien Brodys skådespel, där hans stora uttrycksfulla ögon ofta står för replikerna, är inget annat än strålande. Polanski väljer i filmens senare hälft att betrakta stora delar av filmens brutaliteter på avstånd, sett ur Szpilmans ögon från ett fönster i lägenheten där han gömmer sig undan nazisterna. Detta skapar medkänsla för karaktären likväl som en obekväm distans till den dagsfärska sanningen under andra världskriget. När han då sedan vänder på det bildspråk han tidigare använt mot slutet av filmen är den känslosamma effekten lika påtaglig som genial. Trots en något trevande första timme är The Pianist en strålande film som ingen bör missa.

The Pianist
The Pianist
The Pianist
Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

The Pianist

The Pianist

FILMRECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

I Polanskis senaste får vi följa juden och pianisten Szpilman och hans kamp för att undkomma förintelsen i Polen, 1939.Loading next content