Svenska
Gamereactor
artiklar

Topp-5: Western

Dags för Petter och filmredaktör André att kora det vi anser vara tidernas fem bästa cowboy-rullar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Topp-5: Western

(5) 3:10 To Yuma
Den är slående vacker, nästan poetisk i sitt berättarsätt och bildspråk, effektivt spelad och kraftfull. Samtidigt är den sådär lortigt råbarkad och sträv, kärv - som de bästa filmerna inom denna underbara genre är. Vi pratar såklart om James Mangolds prisade film med Russell Crowe samt Christian Bale i huvudrollerna som den benhårde revolvermannen och den fast beslutna bonden. Scenerna dessa herrar i mellan är något av det absolut bästa som genren har att erbjuda och i kombination med Mangolds handfasta, stilsäkra regi och ett strålande inhopp av den alltid lika underskattade Ben Foster gör den till vår femteplats på denna lista.

Topp-5: Western

(4) True Grit
Trots att John Wayne-filmen helt klart hade sina förtjänster bevisade Coen-bröderna hur överlägsna de är som filmskapare med sin eminenta nyversion, som återigen målade upp en liten våldshistoria i en vrickad Coen-anda och ändå verka så storslagen, så fulländad i sin vision. Det är en makaber och förtjusande film på samma gång, som med en god dos galghumor och starkt våld avtäckte en vacker historia om en flicka som trodde sig förstå på världen när hon tillsammans med två lagmän ger sig ut på den torra ödemarken för att hämnas sin far - och lämnas istället med en tomhet som bara vedergällingen kan framkalla. True Grit berör även den mest råbarkade kofösaren ända in till benmärgen, som med starka karaktärer och ett lika starkt budskap påminde oss om hur kalt och grymt livet kan vara. Livet i Coens vilda västern är ett svunnet Amerika som värdesatte sant krut till ett högt pris och mot slutet, där Mattie inser hur tiden bara rinner mellan fingrarna som sand, hade vi svårt att hålla tillbaka tårarna. True Grit är en modern klassiker som vi har hyllat många gånger tidigare hos Gamereactor och är en film vi kommer att fortsätta att predika om likt en sorgsen psalm.

Detta är en annons:
Topp-5: Western

(3) Django Unchained
Quentin Tarantino har under många år förtrollat oss med sin snackigt snurriga dialog som rymmer en slags rasande rytm och så många ultranördiga filmreferenser att det tar flera år och mängder av genomtittningar för att ens hänga med i allt som sägs. Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Inglorious Basterds... Många av dem är såklart enastående underhållande filmer men frågan är om det inte är just spaghetti-western-hyllningen Django Unchained som är gubbens främsta verk. Så hård, snygg, rolig, oförutsägbart härlig och fylld till brädden av originalitet och karaktär.

Topp-5: Western

(2) Den gode, den onde, den fule
Sergio Leone visade med denna 60-talspärla att spaghettivästern slå sig ur sitt ursprungliga innebörd och bära det nedsättande genrenamnet med stolthet. Faktum är att Den gode, den onde, den fule inspirerade en hel generation filmskapare och är ett av filmhistoriens bästa exempel på hur mycket man kan göra med så lite. Till skillnad från Hollywoods snackiga västernhjältar var Leone sparsam med dialogen, som genomgående bygger spänning genom att låta tystnaden tala. Trots dess längd på tre timmar finns det inte en enda minut som vi skulle klara oss utan. Detta för att Leone fyllde varje ruta med karaktär och brutalitet som genomsyrade de nyanserade rollfigurerna och suddade bort den amerikanska västernfilmens glansiga yta med sin hänsynslösa ton. Den gode, den onde, den fule är en omvandlande film på fler sätt än ett: den inspirerar filmskaparen i dig, den väcker en uppskattning för filmkonsten än idag och lämnar dig förälskad i en filmisk guld-era som är lika förfluten som vilda västern. Så förträfflig är denna tre timmar långa uppbyggnad till ett av filmvärldens mest intensiva klimax-scener.

Detta är en annons:
Topp-5: Western

(1) Once Upon a Time in the West
I vår värld finns det ingen annan film i genren som slår Sergio Leones västernklassiker med Charles Bronson som hämnare. Ingen. Once Upon a Time in the West har nämligen allt man kan önska sig från ett västernepos: väderbitna råskinn, sparsam dialog, ruggiga revolvermän, storartad Ennio Morricone-musik, mystiska antihjältar som vinner våra hjärtan och iskalla skurkar som isar vårt blod med sina livlösa ögon. Precis som med andraplatsen på denna lista är Once Upon a Time in the West den typ av film som cementerade vår kärlek till film överhuvudtaget; Once Upon a Time in the West är en dammig dödsdans, en kalkylerad kulmination av Leones många styrkor som filmregissör och är en film som vi fortfarande bländas över. Förutom att Henry Fonda gjorde sitt livs roll som den obehaglige yrkesmördaren och att filmen innehåller filmvärldens kanske bästa duellscener någonsin lyfte Leone den traditionella hämndhistorien till makalöst magnifika nivåer med sitt öga för detaljer. Once Upon a Time in the West är ett outtömlig och outtröttlig källa till en rå, hungrig filmkonst som fortfarande har förmågan att sluka blivande filmälskares hjärtan. Ibland kan man bara inte slå en klassiker och i det här fallet ser vi Leones sanna mästerverk som ett av de mest skinande exemplen på denna princip.

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Topp-5: Action
Topp-5: Komedi
Topp-5: Krig
Topp-5: Fantasy
Topp-5: Scifi
Topp-5: Skräck
Topp-5: Drama
Topp-5: Maffia
Topp-5: ThrillerLoading next content