Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Toy Story 2

Toy Story 2

Pixar hade aldrig tidigare gjort en uppföljare, men när de väl bestämde sig för att göra en, så nöjde man sig inte med någonting halvhjärtat. Man gjorde Toy Story 2, en av tidernas bästa uppföljare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Terminator 2: Judgment Day, The Dark Knight, The Road Warrior, Star Trek II: The Wrath of Khan, Sagan om de två tornen och Toy Story 2. Ser du sambandet? Uppföljare som är bättre än de första filmerna. Till den skaran sållades Toy Story 2 i samma ögonblick som den nådde biograferna 1999.

Pixars första och hittills enda uppföljare (trean är ju på väg nu) är en lite mognare och mer känslosam berättelse än den första filmen. Här hamnar Woody i trubbel när en obehaglig leksakssamlare (Wayne "Newman från Seinfeld" Knight står för ett fantastiskt röstskådespeleri till karaktären) stjäl honom för att komplettera sin samling av cowboyleksaker, vilket leder till att Buzz tillsammans med Hamm, Mr Potatohead, Rex och Slinky Dog ger sig ut på en räddningsaktion för att hitta deras kidnappade kompis.

På plats hos kidnapparen träffar Woody cowboyflickan Jesse, hästen Bullseye och guldgrävaren Stinky Pete som alla ingår i den leksakskollektion som han själv kommer ifrån. De har väntat på att den förlorade sonen ska återvända för att sedan kunna säljas till ett museum i Japan där de kommer att ställas ut tillsammans med en massa andra leksaker. Woody är tveksam till en början, men när han hör hur Jesse plågas av tanken på att hamna på ett mörkt lager igen, så börjar han sakta tänka om...

I Toy Story 2 anammar man verkligen mysgubben Walt Disneys gamla uttryck "För varje skratt, så bör det också finnas en tår". Det är en film där man både skrattar och gråter om vartannat. En ovanligt vuxen barnfilm om vad som händer med leksaker när barnen som tidigare älskat dem likt vänner växer upp och får sig andra intressen i livet, men tro nu inte att det skulle vara någon svårsmält och mörk film för det. Pixar har alltid varit duktiga på att balansera allvar med sylvass humor och Toy Story 2 är absolut inget undantag. Här skrattar man sig till tårar åt de många dråpliga situationerna som uppstår när leksakerna ger sig ut på sitt äventyr samtidigt som man inkluderar separationsångest och andra känslor på ett smidigt sätt.

Mycket av humorn är tack vare de sköna röstskådespelarna i form av Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney och nytillskotten Joan Cusack, Wayne Knight och Kelsey Grammer. Suveräna insatser från varenda en, vilket inte kan sägas som den svenska dubbningen där Björn Skifs och Fredrik Dolk inte riktigt kommer upp i samma klass som deras amerikanska motsvarigheter.

Detta är en annons:

Toy Story 2 är precis som den första filmen en film för såväl gammal som ung fylld av fina animationer (utvecklingen har gått framåt sedan den första Toy Story och det syns verkligen), underbara röstskådespelare, roliga referenser till andra filmer ("Buzz, I am your faaaaaaather!") och ett fantastiskt manusarbete.

Det här är inte bara en av tidernas bästa animerade filmer tillika en av tidernas bästa uppföljare, utan det är också Pixars allra finaste stund som filmskapare.

Bilden:
Mums, här är det ögongodis för hela slanten med en underbar transfer direkt från Pixars digitala källmaterial som sopar mattan med det mesta som finns ute på Blu-raymarknaden. Färgerna är rika, varma och så inbjudande att det är som att befinna sig mitt i ett bollhav med regnbågens allra färger i en läcker palett. Kontrasten är makalös och får karaktärerna att känna sig mer levande än de någonsin gjort tidigare, detta samtidigt som skärpan inte viker en tum och hela tiden bjuder på högupplöst detaljrikedom av den allra finaste sorten.

Svärtan är mustig, djupkänslan ljuvlig och inramningen alldeles överväldigande. Det här, gott folk, är referensklass på bildfronten.

Detta är en annons:

Bilden är kodad i AVC och har formatet 1.78:1.

Ljudet:
Ljudkvalitén i den första Toy Story-filmen var riktigt, riktigt bra, men led av att en del lite lugnare scener hade på tok för låg ljudmix som förstörde helheten lite grann. Här har man åtgärdat dessa brister och det här DTS-HD Master Audio 5.1-spåret kommer göra alla ljudfantaster saliga av glädje.

Intensiva scener där mycket händer på samma gång fångas upp med perfektion genom ett underbart samspel mellan högtalarna och baslådan, det är precision och kraft i en ljuvlig mix där övergångarna mellan de olika högtalarna görs så smidigt och snabbt att man hela tiden känner sig oerhört delaktig i filmens atmosfär. Detta medan filmens mer lågmälda ögonblick istället bjuder på lite mer subtila ljudeffekter och en kristallklar ton i såväl dialoger som musiksinslag. Det finns ingenting att anmärka på i det här fallet. Absolut ingenting.

Extramaterialet:
Här finns gamla extramaterialslämningar från DVD-utgåvan i standardupplösning, medan nya featurettes inkluderats i krispigt läcker HD. Några underbara kortfilmer, intressanta featurettes där man inte bara snackat om skapandet av filmen utan också lyfter fram personer som betytt extra mycket för Pixar genom åren, bortklippta scener, en smygtitt på karaktärerna i Toy Story 3, bloopers (några av dem finns med i eftertexterna) och ett underbart kommentarspår med regissören John Lasseter och hans kollegor där man ger roliga anekdoter, intressanta inblickar i skapandet och bäst av allt: gubbarna upprepar sig aldrig, utan ser hela tiden till att bjuda på någonting nytt. Ett fantastiskt bra kommentarspår.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
En av tidernas bästa uppföljare levereras referenskvalitet på både bild- och ljudfronten.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Toy Story 2

Toy Story 2

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

Pixar hade aldrig tidigare gjort en uppföljare, men när de väl bestämde sig för att göra en, så nöjde man sig inte med någonting halvhjärtat. Man gjorde Toy Story 2, en av tidernas bästa uppföljareLoading next content