Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Trouble with the Curve

Trouble with the Curve

Clintan & Co greppar efter världens kanske bredaste målgrupp någonsin med feel-good-baseball-Clint Eastwood-romantik-humor-Timberlake-familjedramat Trouble with the Curve. Och smörgåsbordet ter sig faktiskt förvånansvärt välsmakande...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Med handen på hjärtat så var det utan vidare entusiasm som jag matade in Trouble with the Curve i Blu-ray-spelaren. Baseball är i det närmaste en religion på andra sidan Atlanten - men av mer förståliga skäl - ett föga bekant fenomen här hemma. För er som är lika insatta som undertecknad så rör det sig alltså om nån sorts svårbegriplig variant av sport - inte helt olik från den lek som vi kallar brännboll, dessvärre alkoholfri och tillsynes utan den dolda agendan att avsiktligt pricka motståndarlagets spelare mellan benen.

Men ack så fel den surmulna filmrecensenten hade för en gångs skull. Det är ju icke att förglömma att det är självaste Clint Eastwood som producerar och headlinar kalaset. Och såvida demensen inte fått överhanden på ålderns höst så lär han inte signa upp för en ny Mighty Ducks i baseball-tappning. Vi besparas således det tveksamma nöjet att följa en dysfunktionell skolklass som tyglar sina bokstavskombinationer och förvandlas till en vinnarmaskin under en vakande coach som brinner för sporten och påtalar vidden av laganda.

Istället dukas det upp ett finkänsligt drama där sporten i sig är sekundär. Den tobakstuggande Average-Joe som bänkat sig framför tv:n med en hink frityrkyckling lär slita sin hockeyfrilla i förskräckelse när sportsekvenserna fått duka under till förmån för en friskt hånglandes Justin Timberlake. Trouble with the Curve är alltså, tack och lov, ingen sportfilm i ordets sanna bemärkelse. Det är ett drama om talangscouten och stofilen Gus, vars vara eller icke vara ifrågasätts av klubbledningen, då han envist klamrar sig fast vid föråldrade metoder snarare än att googla poängligan i jakten på nästa Babe Ruth.

Men vi bjuds också på en handfull mer eller mindre onödiga sidospår. Samtidigt som Gus ojar sig över sina åkommor och över hur mycket bättre det var under jura-perioden, så kämpar hans tomboy-dotter för delägarskap i en mansdominerad advokatbyrå, men tappar fokus när hen oväntat faller för ett sjukpensionerat baseball-proffs, som i sin tur drömmer om en fortsatt karriär som expertkommentator. Man har alltså dukat upp ett smörgåsbord av sport, drama, romantik, Clint Eastwood, familjerelationer och Justin Timberlake. Frågan är då om man lyckas greppa världens bredaste målgrupp, eller om man självsanerar sig som en krögare som serverar hummer i korvbröd.

Uppgiften har delegerats till Robert Lorenz, mer känd som Clintans assisterande regissör och personliga Waylon Smithers. Efter år av trogen tjänst med att tömma nattkärlet och uppdatera husbonden om vilka ord som inte längre är allmänt accepterade, får han äntligen chansen att manövrera klappan på egen hand. Och trots berättelsens vidd så gör han det väl. Intrigen förmedlas på ett lättsmält och följsamt vis som gör Trouble with the Curve till en drama som den breda massan enkelt kan anamma.

Detta är en annons:

Dessvärre så ter sig handlingen tråkigt förutsägbar, och de otaliga sidospåren blir onödigt många och kulminerar i sin menlöshet när det plötsligt dimper ner en fjantig Water-boy-saga från ingenstans för att späda på den påtagliga feel-good-känslan. Romansen mellan de båda turturduvorna brister dessutom i substans och går egentligen inte in mer på djupet än att Prins Charming omotiverat jobbar arslet av sig för att vinna pojkflickans gunst, medan hen i sin tur är fullt upptagen med att spotta, snacka baseball och uppvigla till rallarslagsmål.

I slutändan blir det ändå en hygglig historia av det hela. Inget mästerverk, men ändock en småtrevlig söndagssittning. Men nu har vi väl ändå sett nog av Clintan som surmulen senior, och propsar för att han lyfter arslet ur hammocken, drar på sig kåbojsar-bootsen och viftar sin revolver i ansiktet på vädjande indianer och nybyggarfamiljer för att summera karriären på ett värdigt vis.

Bilden:
I vanlig ordning så bjussar Warner på ännu en spotless Blu-ray-utgåva. Hudtonerna är fortlöpande naturliga oavsett om det är Clintans väderbitna anlete eller Timberlakes babyface som tar plats i rutan. Kontrasten är högst tillfredställande och färgpaletten är balanserad med fingertoppskänsla. Inga brister, inga skavanker - en rakt igenom stabil utgåva som vi tackar vänligast för.

Bilden är kodad i AVC och formatet är 2.4:1

Detta är en annons:

Ljudet:
DTS-HD 5.1 Master Audio-mixen levererar också den över förväntan. Den perfekt balanserade dialogen ackompanjeras med klingande klara ljud av svingande baseballträn, och när chansen ges så har man kryddat till det med fin-fina surround-effekter. Ett av dom mest överraskande ljudspåren i genren må jag säga. Lite mer bas i Justin Timberlakes röst vore önskvärt, men vid närmare eftertanke är det är nog snarare en fråga om hormon-nivåer än teknikaliteter.

Extramaterialet:
Här hade Clintan kunnat mala på i timmar om den fasansfulla populärkulturen och hur många snusklubbor man kunde få för en penny på 30-talet, men Istället bjuds vi på två features - Rising Through the Ranks och For the Love of the Game. Här fördjupas vi i Clint Eastwoods och Rob Lorenz långt tillbakagående samarbete och hur Amy Adams och Justin Timberlake identifierar sig med sina karaktärer.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Hyfsad drama av Clintan & Co. Mycket bra ljud och bild, men snålare med extramaterial.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Trouble with the Curve

Trouble with the Curve

FILMRECENSION. Skrivet av Martin Karlsson

Clintan & Co greppar efter världens kanske bredaste målgrupp någonsin med feel-good-baseball-Clint Eastwood-romantik-humor-Timberlake-familjedramat Trouble with the Curve. Och smörgåsbordet ter sig faktiskt förvånansvärt välsmakande...Loading next content