Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Uncut Gems (Netflix)

Uncut Gems (Netflix)

Adam Sandler gör sin bästa roll någonsin i ett skoningslöst kriminaldrama som försatt André i ett panikartat stresstadie...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
När den excentriske juveleraren Howard Ratner, spelad av den oslipade diamanten Adam Sandler, håller sin nyfunna afrikanska opal är det som att universum vilar i hans hand. I hans ögon har han full kontroll över det framgångsrika liv han har byggt upp och har kapaciteten att balansera familjeliv, affärslivet och alla hot-shots som besöker hans butik. Girigheten konsumerar honom, han lever efter sina egna regler och vägrar vika sig när indrivarna knackar på hans dörr. Vad han inte vet - och något som vi tittare snart blir smärtsamt medvetna om - är att universum i själva verket klämmer åt hans familjejuveler med ett järngrepp, vilket såklart enbart leder till fördärv.

HQ

Man bara måste älska en film som stressar ihjäl en redan några minuter in, något som Uncut Gems lyckas med på helt rätt sätt. Efter ett kämpigt kapitel i en etiopisk gruva transporteras vi till direkt nästa kaos, New Yorks undre värld, och vår guide till helvetet är den ostoppbara juveleraren som gör ett dumt drag efter den andra. Filmen är i ständig högvarv och ibland vill man bara titta bort. Pausa, andas ut från allt skrikande, kravla sig upp från den grav som Sandlers hjälplösa karaktär fortsätter att gräva upp. Man sätts i den skuldsatta karaktärens obekväma skor och lever med hans spelberoende i ett maniskt tempo som vägrar släppa taget. Man är ständigt en panikattack från att slänga sig över fjärrkontrollen och stänga av, men på ett morbitt plan man vill samtidigt inte bryta den onda cirkeln som karaktären har skapat för sig själv.

Uncut Gems (Netflix)
"Vem behöver en Oscar när man kan ha en guld-Furby runt nacken?"

Framförallt är det återigen imponerande att se hur filmskaparna lyckas ta fram det allra bästa från clownen Adam Sandler, som här gör sin kanske starkaste prestation sedan Punch-Drunk Love. Sandler försvinner helt i rollen som Ratner, som här dränker sin patetiska rollfigur i desperationens svett och en tragisk dimension som gör att man helt glömmer bort dumkomedierna som Sandler försörjt sig på. När Sandler är som sämst kan det vara direkt deprimerande tröttsamt, men när han är som bäst släpps han lös i en hypnotiserande och explosionsartad insats som gör att man känner lika mycket ömkan och avsky för karaktären.

För den som slukades av Safdie-brödernas tidigare alster, den strålande thrillern Good Time, kommer man alltså att känna igen sig även här tack vare Uncut Gems påtagliga nerv och ångestframkallande story. Det starka framförandet och det fokuserade berättandet gör att man som tittare knyter nävarna i ängslighet, som om man själv skulle hamna i kläm med huvudpersonens många rivaler och det faktum att filmskaparna vägrar ge oss något andrum från spelberoendets mörker är underbart kompromisslöst. Det enda minuset jag kan ge filmen är att vissa dialoger i filmens början haltar lite i sin exposition och känns inte lika naturliga som de mer konfronterande scenerna under filmens gång, men i överlag är detta en briljant liten pärla som absolut inte får missas.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Ren och skär ångest; det är sann filmmagi det!
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Uncut Gems (Netflix)

Uncut Gems (Netflix)

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Adam Sandler gör sin bästa roll någonsin i ett skoningslöst kriminaldrama som försatt André i ett panikartat stresstadie...Loading next content