Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar
The Last of Us: Part II

VINYL: The Last of Us II - Covers & Rarities

Mondos senaste EP innehåller fem stycken covers från Ashley Johnson samt Troy Baker där Joels "Future Days"-version inleder det soniska kalaset...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att jag älskar The Last of Us och The Last of Us: Part II behöver jag nog inte berätta. Det tror jag att du vet. De är två av de bästa spelen jag någonsin upplevt och Gustavo Santaolallas otroliga soundtrack till båda titlarna är naturligtvis en viktig aspekt av detta. Särskilt mycket bättre spelmusik går inte att hitta, om du frågar mig.

The Last of Us: Part II
Utsökt skivomslag med illustration av Dani Pendergast.

Nu handlar Mondos senaste LP-release inte om Gustavo Santaolallas musik, dock. Nej. Denna EP innehåller fem stycken covers framförda av huvudrollsinnehavarna Ashley Johnson (Ellie) samt Troy Baker (Joel) med Chris Rondinella på akustisk gitarr. Sida ett inleds med Troys cover på Pearl Jams ballad "Future Days" (skriven av Eddie Vedder) vilket inte handlar om samma version som Joel sjunger för Ellie unnder den inledande timmen av The Last of Us: Part II, utan en lite annan version där jag tror att Baker drabbats av svåra Jonny Cash-komplex. Troy pratar mer än vad han sjunger här, han ligger minst en oktav för lågt hela tiden och verkar inte hitta rätt i Vedders melodi, något som gör den här specifika upplagan av låten en smula förvirrande. Det låter helt enkelt inte särskilt bra och jag hör nog inte Joel i detta stycket, riktigt. Tyvärr.

The Last of Us: Part II
Producent Druckmann skriver lite om hur urvalet av låtar gick till.
Detta är en annons:

Då gillar jag helt klart Ashleys version av Anna-Lynne Williams "True Faith" som jag tycker känns finstämd och personlig på ett sätt som Troy Bakers Pearl Jam-cover aldrig gör. Ashley har en sårbarhet i sin röst och en uppriktighet i hennes brist på tränad frasering eller tonal kontroll som gör att det verkligen känns som om Ellie sjunger lite där inne i sängkammaren i The Last of Us: Part II, vilket jag tycker fungerar utmärkt. Ännu bättre är Ashleys cover-version på norska popundret A-has "Take on me" som är skivans höjdpunkt. Den är intim och vacker på ett sätt som perfekt harmonierar med en yngre Ellie och jag gillar arrangemanget väldigt mycket. En temporask discoklassiker har här blivit till en mycket försynt ballad och det fungerar väldigt bra.

The Last of Us: Part II
Ursnygg EP i transparent vinyl som sålde slut på några få minuter.

Sen har vi såklart Shawn James "Through the Valley" här, också. Låten som Ellie spelade och sjöng i den där ikoniska E3-teasern för The Last of Us: Part II, när Joel klev in genom sovrumsdörren och Ellie berättade hur hon skulle döda alla som stod i hennes väg. Även här gör Ashley ett bra jobb och hennes röst besitter en sårbarhet och samtidigt en styrka som uttrycker lidelse på ett sätt som passar låten i sig alldeles perfekt.

The Last of Us: Part IIThe Last of Us: Part II
Ljudkvaliteten är strålande.
Detta är en annons:

Skivan i sig är från Mondos sida superbt förpackat i ett utsökt utformat skivomslag ritat av illustratören Dani Pendergast och inuti hittar vi ett personligt brev skrivet av producent Neil Druckmann där han bland annat berättar om hur han brukade spela "Future Days" på gitarr för att få sin tvåårige dotter att somna. Skivan i sig är tillverkad av transparent vinyl med en slags blå rök på insidan vilket gör den osedvanligt tjusig. Ljudkvaliteten är superb och det märks att Sony Music verkligen inte sparat på krutet gällande studio och inspelningsmetod. I slutändan är detta en härlig liten bagatell att ställa i samlingen för en The Last of Us-älskare som undertecknad även om jag gärna hade sett fler låtar och ett bättre framträdande av Baker.

Betyg: 7/10

Lp-skivan:
The Last of Us Part II: Covers And Rarities EP

Utrustning:
Technics SU-G700
Thoréns TD 403DD
Arendal 1961 Tower
Supra Sword

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
VINYL: (7) God of War - Original Soundtrack
VINYL: (8) Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
VINYL: (9) A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
VINYL: (10) In Other Waters

Relaterade texter

The Last of Us: Part IIScore

The Last of Us: Part II

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sju år efter det första spelet är Ellie och Joel tillbaka för att göra chefredaktör Hegevall gråtmild och förstummad, igen. Detta är vår recension av tidernas mest vågade uppföljare...Loading next content