Svenska
Gamereactor
TV-serier
3 Body Problem

3 Body Problem (Netflix)

André känner sig ordentligt splittrad över Netflix-adaptionen av världsfenomenet Three Body Problem. Här är recensionen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vetenskapsmän och vetenskapskvinnor dör som flugor. Dränker sig själva, hänger sig själva, kastar sig själva från höga avsatser. Varför? Vetenskapens fundamentala lagar verkar tydligen inte gälla längre och det är nu upp till en grupp forskarkompisar att avtäcka sanningen bakom forskarnas självmord, samt ta itu med de ödesdigra konsekvenserna som kommer att eka flera hundra år in i framtiden...

Denis Villeneuve lyckades med bedriften att filma den "ofilmbara" Dune-serien, men frågan är om Game of Thrones-duon David Benioff och D.B. Weiss kunde lyckas med samma, till synes, omöjliga uppdrag genom Netflix-adaptionen Three Body Problem, som är baserad på Liu Cixins ultrapopulära science fiction-trilogi med samma namn. Svaret är paradoxalt både ett rungande ja och ett rungande nej. När det fungerar, är det en fascinerande och fyndig show om att tänka utanför lådan i de värsta av kriserna. När det slår slint, då undrar man vad som egentligen hände i manusförfattarnas rum.

Beinoff och Weiss har här tagit på sig den svåra uppgiften att väva ihop hela trilogin så att det följer en rakare tidslinje än sina hoppiga förlagor. Det är logiskt med tanke på att den tredje boken exempelvis börjar i samma tidslinje som första succéboken, så här introduceras vi till en rad karaktärer som inte är aktuella förrän de senare böckerna. För att göra det hela mer tittarvänligt har man låtit flera av dessa karaktärer vara universitetskompisar från början, istället för att ta en sak i taget som i böckerna. Det är som sagt en logisk idé för att göra det hela mindre komplicerat, men detta leder till att karaktäriseringarna som presenteras blir oroväckande klumpiga från start.

3 Body Problem
Jin, seriens bästa karaktär, i sällskap av seriens sämsta karaktär, en barnslig snacks-mogul som man lätt hade kunnat saxa.
Detta är en annons:

Scenerna som utspelar sig Kina är mycket bra och är de mest trogna delarna av boken. Här känns det som att författarna visat allra mest respekt till källmaterialet och har förstått att detta är bokens DNA. Inledningen som äger rum under den kinesiska kulturrevolutionen är förödande brutal och sätter verkligen tonen för resten av showen, som utlovar en konflikt mellan vetenskapen och mänsklighetens inskränkthet. Skådespelerskan som gestaltar nyckelfiguren Ye Wenjie - kvinnan som kommer att förändra mänskligheten för all framtid - är fantastisk och hennes resa är minst lika fascinerande som förlagan. Jag hade bara önskat se mer av dessa boktrogna sekvenser, och betydligt mindre scener där seriens egentliga huvudpersoner svamlar om analkulor och hur höga de är.

Häri ligger det stora problemet med adaptionen av 3 Body Problem. Vetenskapliga och filosofiska diskussioner om dimensioner och fysikens lagar rimmar nämligen väldigt illa med nonsensdialog om att röka gräs och kika på Rick & Morty. De nya Gen Z-karaktärerna och deras självmedvetet ironiska babbel känns så illasittande att magen vrider sig så fort dessa muppar smetar ner TV-rutan med sin blotta närvaro, där Eiza Gonzalez huvudperson i synnerhet blev en riktig pina att följa i längden. Vännernas interaktioner känns direkt onaturliga och spyr mest ur sig märkliga referenser och barnsliga svordomar i ett desperat försök att fånga in den unga generationen (som förmodligen aldrig kommer att intressera sig för science fiction till att börja med). Det är en sak att trimma ner den torra vetenskapen från böckerna, men det är synd att det kinesiska perspektivet förloras till följd av amerikaniserat trams som inte tillför någonting.

Detta gör också att de vetenskapliga förklaringarna från böckerna blir ordentligt urvattnade. Idéer som är tänkta att vara banbrytande och tankeväckande förlorar lite av sin glans när det omringas av banalt karaktärsdrama och lite väl många storytrådar att hålla reda på. De suggestiva koncepten och nervkittlande konspirationerna från böckerna som fick armhåren att resa på sig har inte samma effekt här, av förståeliga skäl. Snustorr och vuxen science fiction är svår att sälja till massorna, så här slänger vi in John Bradley som ska svära mer på två minuter än vad det har svurits i tre böcker sammanlagt. Karaktärer som Mike Evans, Thomas Wade och Ye Wenjie är tack och lov välbevarade karaktärer - även om sistnämnda tyvärr också spottar ur sig chockerande dumma repliker.

3 Body Problem
Liam Cunningham spelar hårdingen Thomas Wade, ett nödvändigt ont att vända sig till när mänsklighetens blotta existens hotas av mystiska krafter...
Detta är en annons:

Efter en oroväckande rörig första halva börjar dock 3 Body Problem hitta tillbaka till bokrötterna. Den släpper alltmer taget om Eiza Gonzalezs eländiga karaktär och börjar lägga mer fokus på Jess Hongs polerade karaktär Jin - en karaktär som egentligen inte gör sin debut förrän bok 3, men som naturligt tar täten när saker och ting väl börjar hetta till. Mot avsnitt fem-sex blev det även roligt för denna inbitna bokfantast att se hur författarna har mixat ihop tre olika böcker på en och samma gång. Säsongens absoluta höjdpunkt har med ett oljefartyg i Panama att göra, som var genuint nagelbitande och lyckades dessutom vara mer skräckinjagande än bokens scenario. Jag är också relativt nöjd med min favoritscen från första boken, som handlar om att bygga ihop en mänsklig dator bestående av miljontals soldater, trots att karaktärerna i den scenen pratar som fjortonåringar ("Shut up, troll").

Även finalen, som börjar doppa tårna i bok nummer två, är oväntat tillfredsställande och tog sig tiden att etablera de hjärnskrynklande galenskaperna som förhoppningsvis filmatiseras i säsong två. Ja, jag vill hemskt gärna se en säsong två. Trots mina klagomål om seriens ojämna ton och ruttna dialog visar serieskaparna mot denna säsongs slutskede att det finns en enorm potential att sätta skutan i hamn om man fortsätter att polera Liu Cixins vansinniga idéer och hitta en bättre balans mellan karaktärsdrama och komplexa problemlösningar i vetenskapens tecken.

Den första säsongen av 3 Body Problem blir däremot aldrig så där storslaget och briljant som jag hoppats på. Jag förstår serieskaparnas genvägar mer än vad jag gillar dem, då det där torra gravallvaret och den konspiratoriska mystiken från böckerna verkligen cementerade mänsklighetens existentiella kris i böckerna. Humorn och tonen i TV-adaptionen punkterar detta onödigt mycket och det hjälper inte att majoriteten av karaktärerna känns platta. Samtidigt var karaktärerna aldrig den största styrkan i böckerna heller och förhoppningsvis lyckas Benioff och Weiss med konststycket att adaptera de resterande böckerna The Dark Forest och Death's End på ett banbrytande vis... och att det vetenskapliga elementet då inte hamnar lika mycket i baksätet. 3 Body Problem har Netflix-premiär den 21 mars.

HQ
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
3 Body Problem är stundtals underhållande och ambitiös, men också ojämn och lite väl flamsig...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3 Body Problem (Netflix)

3 Body Problem (Netflix)

TV-SERIER. Skrivet av André Lamartine

André känner sig ordentligt splittrad över Netflix-adaptionen av världsfenomenet Three Body Problem. Här är recensionen...



Loading next content