Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets musik 2023

Efter att ha korat årets bästa grafik, årets bästa karaktärer, årets största besvikelser, årets bästa ljud samt bästa remakes - Har turen kommit till spelvärldens bästa soundtrack 2023...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Gamereactor Årets Spel 2023:
Årets grafik
Årets karaktär
Årets ljud
Årets remake/remaster
Årets besvikelse

Årets musik 2023

(5) Super Mario Bros Wonder
Nintendo gör det aldrig lätt för sig, och är noga med att hela tiden bjuda på något nytt. Detta gällde i allra högsta grad Super Mario Bros Wonder som tog oss med på en musikalisk resa som inte bara återspeglade det ikoniska arvet från Mario-serien utan tog det till nya höjder. Den japanska giganten levererade nämligen perfekt passande soundtrack till varje enskild bana, och Nintendo passade även på att faktiskt väva in spelbarheten i tonsättningarna. Kort sagt blev musiken en levande och mycket viktig del av spelets själ, där varje melodi känns som en hyllning till det som varit samtidigt som det levererar fräschör och löftet om något nytt. Vi är många på redaktionen som nynnat på Mario-musiken under hösten, och det av väldigt goda anledningar.

Årets musik 2023
Detta är en annons:

(4) Alan Wake II
Alan Wake II var ett mästerverk på flera sätt, inte minst när det kommer till musikens roll i spelvärlden. Soundtracket levererade inte bara bakgrundsljud, utan framstod som en nyckelkomponent som fördjupade varje scen och bidrog till lika starka som genuina känslor. Med en imponerande kombination av suggestiva melodier och stämningsfulla toner bidrog kompositionerna till att omsluta oss i Remedys kusliga och inte så lite mystiska spelvärld och Alan Wake II är därför en av årets bästa musikaliska prestationer.

Årets musik 2023

(3) Sea of Stars
När vi såg att Yasunori Mitsuda låg bakom en hel del musik i Sea of Stars tappade vi nästan hakan. Det här är mannen som skapade musiken i Chrono Trigger, ett soundtrack som står sig som ett av de bästa genom tiderna. Och visst kunde vi känna igen oss när vi bara njöt av allt med Sabotage Studios spel. Vi fick lugna melodier, storslagen stridsmusik, vrålande gitarrer, och retroinspirerat. Det mesta av musiken låg dock Eric W. Brown bakom och det är mästerverk efter mästerverk spelet igenom.

Årets musik 2023
Detta är en annons:

(2) Baldur's Gate III
Svepande orkestrar, fantastisk folkmusik och nervkittlande körer var bara början på soundtracket för denna titel. Vi älskar bra musik och det fanns ingen tvekan om att det påkostade Baldur's Gate III hade förutsättningarna att hamna på listan. Redan med Divinity Original Sin II visade Borislav Slavov att han kunde tonsätta rollspel. Han har tidigare också gjort soundtracket för Crysis 2, Crysis 3, Knights of Honor, Ryse: Son of Rome och Two Worlds II för att nämna några. Med sin rutin för det storslagna och med folkinstrument var han såklart given rollen att bygga upp musiken för Baldur's Gate III. Redan i intromenyn märktes hans arbete med att blåsa liv i världen. Förmågan att så friskt blanda genrer och stilar gjorde att det fanns en viss tyngd i soundtracket. Både komposition och kvalitet klickade för oss. Det är vi på Gamereactor tacksamma över. Vi tyckte att det var så pass bra att det kvalade in på plats nummer två på vår lista över årets musik.

Årets musik 2023

Årets bästa musik 2023:
(1) Hi-Fi Rush
Hi-Fi Rush kom bokstavligen från ingenstans. Lanserat av Microsoft och Bethesda mitt under ett pågående event och framgången lät inte vänta på sig. Unisont hyllat och med tre miljoner spelare gled det animerade rockäventyret rätt in i våra gamerhjärtan och där har det sedan legat kvar under hela året. Det innovativa gameplayet svepte oss av mattan men det var inte det enda som imponerade i Hi-Fi Rush. Spelet bjöd nämligen också föga överraskande med tanke på temat på årets bästa musik och det började direkt i introt när vi till tonerna av Black Keys svängiga slagdänga, Lonley Boy kastades rakt t in i en värld av färger, kreativitet och tunggung. Nine Inch Nails tryckte sedan distpedalen i botten och vi gjorde detsamma med furiösa knapptryckningar i svettiga bossfighter som tycktes vara för evigt. The Prodigy vred upp volymen till elva i Invaders Must Die och vi satt där som i trans, hela tiden med ett konstant beat i bakgrunden, som ökade i intensitet så fort vi delade ut en råsop i exakt rätt tillfälle så att kugghjul, batterier och kylpasta regnade ner från himlen. Sättet på hur Hi-Fi Rush använde både licensierad och olicensierad musik för att trigga oss till att få ut max i våra uppgörelser med mekaniska och mänskliga fiender var oslagbart i år och för det lyfter vi på den kollektiva hatten och säger tack.



Loading next content