Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets spel 2020: Utvecklare

Spelåret 2020 lider såklart mot sitt slut och i kategori sju av Gamereactor Årets Spel handlar det om det vi anser vara årets fem bästa spelstudios...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets spel 2020: Utvecklare

(5) Ubisoft
Ubisoft hade problem med kvaliteten på sina spel och fattade år 2019 det kloka beslutet att försena en hel uppsjö av dem. Två av dem var Watch Dogs: Legion och Immortals Fenyx Rising. Förstnämnda tycks det inte ha hjälpt i någon större omfattning, men det var ändå ett underhållande actionäventyr, medan sistnämnda blev ett av de roligaste spel vi lirat under det gångna året. En verklig pärla vi hoppas att ni ger chansen. Men det roliga stannade inte där för Ubisofts del, då de ju även hade Assassin's Creed Valhalla. En serie som på något märkligt sätt kom från att vara buggiga hafsverk till att förvandlas till mästerliga rollspel som bara tycks bli bättre och bättre. Valhalla var inget undantag och är seriens kanske bästa äventyr hittills och tillika ett av de tekniskt mest imponerande spelen år 2020 med så mycket innehåll att det fungerar som definition för begreppet 'valuta för pengarna'. Kort sagt var 2020 ett väldigt bra år för Ubisofts del och vi håller tummarna för att de fortsätter med detta kvalitetstänk även under nästa år.

Årets spel 2020: Utvecklare

(4) Naughty Dog
Uncharted-studions kreativa boss Neil Druckmann har blivit kallad för ganska precis allt möjligt elakt sedan premiären av spelhistoriens kanske mest omsusade uppföljare; The Last of Us: Part II. Mången fan av föregångaren har spytt galla över de kreativa beslut och de val som Naughty Dog gjort i tvåan, och på kuppen har röstskådespelare, producenter och designers tvingats utstå spott, spä, mordhot och annat trams bara för att spelet story innefattar turer och händelser som 99,99% av oss som älskade ettan aldrig hade kunnat föreställa oss. Här på Gamereactor älskar vi The Last of Us: Part II och applåderar Naughty Dog för deras förmåga att utmana, chockera och väcka känslor hos oss spelare som inget annat spel under 2020 ens varit nära att framkalla.

Detta är en annons:
Årets spel 2020: Utvecklare

(3) Supergiant Games
Man förstår ändå Zagreus, att ha dödsguden Hades som farsgubbe kan inte vara lätt alla gånger. Följaktligen bestämmer han sig för att fly underjorden för att istället ta sig till den himlalika Olympen. Det blev startskottet för ett vanvettigt spännande äventyr, snyggt sammansatt och regisserat av Supergigant Games som gång på gång bevisat att de har full koll på vad som gör ett spel underhållande. De lyckades med konststycket att ta det uråldriga isometriska spelperspektivet och göra något nytt av det, samtidigt som Rougelike-upplägget användes bättre än någon gång förr och fick Hades att kännas homogent på ett sätt som speltypen sällan medger. När detta kombinerades med en välskriven story och underbar spelmekanik, blir det snabbt uppenbart att detta är en studio med osedvanligt talangfulla utvecklare som med råge hör hemma på denna lista.

Årets spel 2020: Utvecklare

(2) Asobo Studio
Två petabytes av data, så mycket "väger" den simulerade världen i Microsoft Flight Simulator 2020. Två miljoner terabytes, och alla uträkningar som görs av franska Asobos specialbyggda spelmotor sköts av Microsofts kostsamma men underutnyttjade molntjänst Azure, via detaljerad omvärlds-data från Bing Maps, som i slutändan renderas till något av det mest tekniska imponerande som spelvärlden någonsin skådat. I slutändan är Flight Simulator en otrolig bedrift dom blandar nyskapande, fenomenalt imponerande teknik med atmosfär, perfekt presentation och lysande upplägg vilket gör Asobo Studio till årets näst bästa spelutvecklare 2020.

Detta är en annons:
Årets spel 2020: Utvecklare

ÅRETS UTVECKLARE 2020
(1) Valve Corporation
Efter att ha "pensionerat sig" från allt vad spelutveckling heter för flera, flera år sedan - hade vi vant oss vid att kritisera Valve för deras ovilja att blidka fansen, skapa de där efterlängtade uppföljarna till de där älskade klassikerna som Half-Life, Portal och Left 4 Dead. Men så drämde de till, väcktes ur sin långvariga dvala och släppte ifrån sig ett nytt spel, som dessutom var en 18 timmar lång - alldeles underbar prolog till ett av tidernas bästa spel (alla kategorier). Half-Life: Alyx var inte bara rysligt atmosfäriskt, tempomässigt perfekt, ursnyggt och innehöll lysande pussel, makalösa miljöer och sanslös ljuddesign - det var även det bästa VR-spelet någonsin. Och därför är de årets utvecklare enligt oss på Gamereactor.

Du har väl inte missat tidigare utmärkelser?
Årets grafik/teknik
Årets musik
Årets karaktär
Årets besvikelse
Årets överraskningLoading next content