Svenska
Gamereactor
artiklar

Fem i topp: Cate Blanchett

Existerar perfektion? Det var ingen retorisk fråga, för svaret stavas Cate Blanchett. Här är hennes fem mest märkvärdiga roller...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Från kungliga plikter i Elisabeth till läderklädda upptåg i Thor: Ragnarök... den Borderlands-aktuella skådespelerskan Cate Blanchett har en bredd som heter duga. Denna australienska ikon är en kvinna av kaliber som har förtrollat oss i över 20 år och som inte skulle kunna göra en medioker insats om så hennes liv ens stod på spel. Här är Blanchetts fem mest märkvärdiga roller i ett alldeles fläckfritt CV...

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Tom Hanks
Robert De Niro
Jim Carrey
Tom Hardy
Tom Cruise

Fem i topp: Cate Blanchett

(5) Lord of the Rings (2001-2003)
En märklig placering kan tyckas då Blanchett inte dyker upp särskilt mycket i Peter Jacksons älskade filmtrilogi, men det faktum att hon ändå känns central i Sagan om Ringen-trilogin säger en hel del om hennes insats. Galadriel är nämligen väldigt svår att läsa av, där Blanchett lyckades både skrämma med sina isande ögon och samtidigt vara en leende ängel. Blanchetts mystik och skönhet var som skräddarsydd för den uråldriga alven och hör till en av de mest trogna figurerna från Tolkiens magiska värld. Hon lyckades också med konststycket rädda den hemska Hobbit-trilogin från att hamna i glömska tack vare sin blotta närvaro.

Detta är en annons:
Fem i topp: Cate Blanchett

(4) Carol (2015)
Cate Blanchett lyckades inte bara vinna Rooney Maras hjärta när regissören Todd Haynes adapterade en 50 tals-roman, så att säga. Wow, säger vi bara - vilken magnetisk, elektrisk insats! Cate Blanchett behöver egentligen inte säga så mycket för att stjäla varje scen; de där skarpa ögonen och förföriska utstrålning räcker gott och väl för att förälska oss i hennes eleganta titelfigur. Rooney Mara var såklart också strålande, men det var Blanchett som slutligen förhäxade oss med sitt ytterst kärleksfulla skådespel.

Fem i topp: Cate Blanchett

(3) Blue Jasmine (2013)
Blanchett vann en Oscar för den kritikerhyllade Woody Allen-komedin och den var sannerligen välförtjänt. Blanchett spelade en väldigt svår karaktär att älska, en narcissistisk överklassfru som ofta blir outhärdlig att följa, men vi kunde inte göra annat än att älska antihjältinnan tack vare den sårbarhet som Blanchett skänkte henne. Blanchett var fantastiskt patetisk och desperat, där hennes hjärtskärande mummel på bänken där i slutet gjorde oss genuint sorgsna och hör till en av de mer minnesvärda insatserna från denna toppskådis.

Detta är en annons:
Fem i topp: Cate Blanchett

(2) The Aviator (2004)
Hon må kanske inte riktigt se ut som Katharine Hepburn, men banne mig om hon inte är Hepburn i Martin Scorseses mästerliga biografirulle. Så magiskt karismatisk är Blanchetts gestaltning av Hollywood-ikonen, där vi måste erkänna att vi blev smått betuttade av hennes excentriska charm och frispråkighet. Hennes samspel med DiCaprios plågade innovatör var värmande tack vare Blanchetts otroligt mänskliga porträtt och vi älskade helt enkelt hur Hollywood-förtjusande denna dam kunde vara - och då talar vi inte bara om Hepburn som karaktär.

Fem i topp: Cate Blanchett

BLANCHETTS BÄSTA SKÅDESPELARPRESTATION:
(1) Tàr (2022)
Det finns egentligen ingen konkurrens här och inte heller någon som helst tvivel: rollen som den kontroversiella musikdirigenten Lydia Tàr är Blanchetts vassaste rollgestaltning. Det är nästan skrämmande hur realistisk Blanchetts karaktärporträtt faktiskt är, nästan så att man vill titta bort från hennes maestro - men det är omöjligt att titta bort från hennes nyanserade tragedi. Blanchett har aldrig levt sig in ett ego som denna, där vi fick bevittna en inre orkester av motsägelsefulla känslor och självdestruktivitet. Tàr är inte bara en av de bästa filmerna som har gjorts som de senaste tio åren, det är också Cate Blanchetts största triumf.

Vilken är din favoritroll från Cate Blanchett?Loading next content