Svenska
Gamereactor
artiklar

Fem i topp: Kevin Spacey

Efter att ha frikänts på samtliga punkter i två omgångar är han tillbaka, och då är det naturligtvis dags för oss kora det vi anser vara hans fem finaste stunder...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Tom Hanks
Robert De Niro
Jim Carrey
Tom Hardy
Tom Cruise
Cate Blanchett
Michael Douglas

Fem i topp: Kevin Spacey

(5) Glengarry Glen Ross (1992)
Spaceys insats i David Mamets otroliga pjäs (som filmatiserades på bästa tänkbara vis av James Foley) är precis som Al Pacinos, Ed Harris och Alec Baldwins insats - Alldeles otrolig. Denna tidlösa ensemble-rulle är en stilstudie i skådespeleri rakt igenom och den lidelse och förödmjukelse som Spaceys karaktär John förmedlar när Ricky (Pacino) skäller ut honom för sin blunder, är en av de starkaste stunderna i hela filmen - Trots att Kevin inte säger ett enda ord.

Fem i topp: Kevin Spacey
Detta är en annons:

(4) De misstänkta (1995)
1995 var ett otroligt år för Kevin Spacey som inledde med den ikoniska, oförglömliga rollen som Keyser Söze i Bryan Singers stilbildande thriller för att senare slå världen med häpnad i rollen som seriemördaren John Doe, i Se7ven. På det viset som Spacey ger Keyser liv genom att under det timmeslånga polisförhöret dölja sitt överlägsna trumfkort, är det som i mångt och mycket gör denna film så minnesvärd.

Fem i topp: Kevin Spacey

(3) LA Konfidentiellt (1997)
Komplex, nyanserad och karismatisk är orden jag vill använda för att beskriva karaktären Sgt. Jack Vincennes, spelad av Kevin Spacey i thrillern baserad på Ellroys hårdkokta förlaga. I jämförelsen med boken lyckas Spacey otroligt väl med att bygga lager i sin figur, från den spotlight-kåta TV-snuten som hellre syns på förstasidan än löser ett svårkläckt brott, till skoningslös, intelligent och systematisk när hans kollega brutalt mördas. Spacey är fantastisk, här.

Fem i topp: Kevin Spacey
Detta är en annons:

(2) American Beauty (1999)
Spacey vann Oscarn för rollen som Lester Burnham vars ålderskris var och förblir hysteriskt underhållande. Lesters självupptäckande resa från kuvad toffel till normtvångsbefriad rebell gestaltas med värme, vänlighet och nyfunnet självförtroende av en magiskt bra Kevin.

Fem i topp: Kevin Spacey

SPACEYS BÄSTA SKÅDESPELARPRESTATION:
(1) Seven (1995)
John Doe är enligt mig tillsammans med Hannibal Lecter och Anton Chigurh den läbbigaste mördaren som filmvärlden någonsin skådat och detta helt och hållet tack vare Spaceys fenomenala porträtt. Han spelar Doe iskallt och systematiskt och bygger med små medel upp bilden av en kalkylerad och supersmart mördare som överlistar en hel poliskår för att i slutändan realisera sin diaboliska plan.Loading next content