Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: Marvel's Guardians of the Galaxy

Mondo har släppt lös Rymdens väktare på vaxplatta och vi har självfallet lyssnat igenom och satt betyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Eidos Montreal dundrade ur sig vad som blev ett av förra årets absolut största och mest positiva överraskningar med sin alldeles egna tolkning av rymdens väktare. Star-Lord, Gamora, Drax, Rocket och Groot var tillbaka i högform och lyckades inte bara distansera sig från live-action filmerna men även i viss mån överträffa dom. Fantastisk humor, strålande berättelse och engagerande gameplay giftes samman i ett hejdlöst rymdäventyr fyllt av hjärta. En välbehövlig frisk fläkt i ett annars stagnerat Marvel-landskap populerat av skrämmande få ljuspunkter. Så när nu USA-baserade Mondo Music fått för sig att släppa musiken från spelet på vaxplatta, då är det bara att tacka och ta emot.

Kvalitet och överdådig produktion är något som att bli associerat med Mondo och Marvel's Guardians of the Galaxy är verkligen inte något undantag. Två välpressade vinylskivor instoppade i ett gatefold-konvolut som blivit dekorerat med helt nya illustrationer från César Moreno, en av de absolut största tecknarna inom populärkulturen. Musiken i sin tur är fördelad över två erotiskt vackra vaxplattor där första skivan är helt tillägnad det fiktiva Star-Lord Band vars bidrag framförs av Steve Szczepkowski och Yohann Boudreault. Totalt bjuds vi på åtta ösiga originalkompositioner som gör det nästan olidligt svårt att sitta stilla.

VINYL: Marvel's Guardians of the GalaxyVINYL: Marvel's Guardians of the Galaxy
Som alltid med Mondos produkter, otroligt välproducerat och snyggt!

Låtarnas tema och lyrik är inte bara en stark hommage till de åttiotals-förlagor som varit Steve och Yohanns huvudsakliga inspiration men även en reflektion av Steve Quill själv. Hur han ser på sig själv och sin plats i universum efter att blivit kidnappad från jorden som liten grabb. Det är förvånansvärt tungt och känsloladdat med en bred variation av tempo mellan låtarna fyllt av mäktiga gitarriff och dundrande trummor. För under sin science fiction-kostym är albumets teman väldigt universella och här finns lyrik som antagligen de flesta kan finna koppling till på ett eller annat sätt.

Detta är en annons:

För undertecknad var det kärlek vid första genomlyssningen och om du likväl som mig är lite svag för denna stil av retroinspirerad rock så är Star-Lord bands inklusion anledning nog att investera i Mondos Marvel's Guardians of the Galaxy. Tyvärr saknas två av de totalt tio låtarna som utgör hela Space Rider plattan och både Solar Skies och No Guts No Glory skiner i sin frånvaro. Platsbrist så klart och jag vet inte om det egentligen hade gått att lösa på något snyggt sätt men vi får ta vad som bjuds. Jag tvivlar starkt på att vi kommer få se Steve och Yohanns musik släppas på fysiskt format annanstans. Lyssna och njut.

VINYL: Marvel's Guardians of the Galaxy
Rymdens väktare!

Platta nummer två från Mondos Marvel's Guardians of the Galaxy består då slutligen av ett urval av originalmusiken som komponerades för spelet. En best of mix skulle vi kunna säga och åtta låtar finns inkluderade av spelets totalt trettiofyra. Det är episk rymdaction från ingen mindre än BAFTA-nominerade Richard Jacques som även varit involverad i Mass Effect och den orkestrerade musiken är rejält pampig. Jag vill speciellt framhäva det inledande spåret 'Entering the Zone' som blandar friskt från flera olika inspirationskällor och här finns spår av både från Hajime Hirasawas kompositioner till Star Fox likväl som Star Wars.

Det är en härlig blandning med riklig bredd och den orkestrerade musiken är lika ofta storslagen som den är småskalig och personlig. Mitt enda klagomål här är att precis som med Star-Lord band så önskar jag att här fanns mer och Mondo hade mycket väl kunnat göra denna release minst tre vinylplattor stor. Även om det så klart också hade återspeglats i den slutliga prislappen också. Men det är också den enda kritik som egentligen går att framföra till detta annars så makalöst fina släpp av Marvel's Guardians of the Galaxy. Musik som verkligen förtjänar att höras på vinylskiva och vad bättre då är välpressat vax?

Detta är en annons:
VINYL: Marvel's Guardians of the GalaxyVINYL: Marvel's Guardians of the Galaxy
Vansinnigt vackra vaxplattor som är lika välljudande som snygga att titta på.

För när det kommer till kvaliteten på pressningen visar återigen Mondo var skåpet skall stå och ljudkvaliteten är inget annat än genomgående utsökt även på Marvel's Guardians of the Galaxy. Vår Technics SL-1210MK7 med sin Ortofon 2M Blue pickup bjuder som alltid på enorm kontroll och balans i ljudet med löjliga mängder detaljrikedom. Den sedvanliga vinyl-värmen finns så klart med här och gifter sig helt fantastiskt med framför allt Star-Lord band-plattan där de härliga riffen får en makalös framtoning och trummorna dundrar på med ett djup som matchar den djupaste och mest välljudande av grottor i Moria.

Marvel's Guardians of the Galaxy är blott ännu en fjäder i plumen för Mondo Music som alltjämt fortsätter sitt segertåg. För när det kommer till spel och film-musik är där få andra inom branschen som kommer i närheten av det Texas-baserade företaget. Lika vacker i hyllan som på snurrandes på din skivspelare så är Marvel's Guardians of the Galaxy ännu ett måste och kanske speciellt ifall du även finner uppskattning i klassisk rock från 80-talet. Tyvärr är skivan i skrivande stund slutsåld men finns att finna online hos diverse återförsäljare ifall du letar lite. En jakt väl värd mödan för att få njuta av lite episk rymdaction i analogt format.

Betyg 8/10

Lp-skivan:
Marvel's Guardians of the Galaxy

Utrustning:
Ortofon 2M Blue
Technics SL-1210MK7
Thorens Stabilizer
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
VINYL: (7) God of War - Original Soundtrack
VINYL: (8) Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
VINYL: (9) A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
VINYL: (10) In Other Waters
VINYL: (11) The Last of Us II - Covers & RaritiesLoading next content