Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Days Gone

5 snabba: Days Gone

Det är mindre än en månad kvar tills Days Gone landar och Deacon St. John dundrar in på sin Mad Max-doftande motorcykel. Här är lite snabbt lingo om honom.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Kom igen, lassa på med info!
Sure! Days Gone kretsar kring Deacon St. John, en före detta militär som någon gång innan äventyrets början, slog sina påsar ihop med en motorcykelklubb, som kom att bli hans familj. Det var säkerligen under något av deras ofogsupptåg som han mötte Sarah, en kvinna han ganska fort blev hopplöst förälskad i. Snabbspolning framåt; de två bestämmer sig för att gänga sig, men strax innan den stora dagen angriper en epidemi som förvandlar halva befolkningen till vandrande döda och som sliter bort henne från honom. Deacon sluter alltså upp med de få vännerna han har kvar och ger sig ut på en blodig resa genom ett Oregon som naturen börjat ta tillbaka. Alltså, det har gått ungefär två år sedan det ödesdigra uppbrottet och världen har på kort tid gått tillbaka till ett övervuxet och ej omhändertaget naturreservat, bebott av så kallade "freakers" (läs en korsning mellan halvt utvecklade zombies och fullt utvecklade zombies). Vi vet inte riktigt vad det exakta målet med resan är, men vi gissar på att en stor del handlar om att få tillbaka Sarah och att överleva.

Days Gone
Motorcykeln kommer var oumbärlig och gå att uppgradera under spelets gång. Eller modifiera för att bättre kunna ta underlaget.

Wow, postapokalyptiskt igen. Varför tänker jag bara på The Last of Us?
Kanske för att dessa liknar varandra i utförande. Och bortsett från att The Last of Us också har en liten betoning på postapokalyps så handlar det ju dessutom om överlevnad i en värld full av nissar med seriös måndagsdepression. Men där The Last of Us var väldigt linjärt (till förmån för en mer driven historia), ämnar Bend Studio både bjuda på en tårdrypande berättelse fylld med spänning och action och en öppen värld, fylld av sidouppdrag, utmaningar och överraskningar.

Exempelvis kommer vi kunna alliera (eller gå emot) andra människor i världen och att göra det kommer potentiellt öppna upp för nya möjligheter eller andra historier som du kanske hade missat om du inte valt att hjälpa någon. Eller gått emot denne direkt. Och gå emot är något som Deacon inte bara är bra på, utan gör i de flesta fall. För den här versionen av Oregon är inte lika Firewatch-mysiga som Life Is Strange, utan raka motsatsen. Spelets slogan är att världen är ute efter dig och att den inte bara är bitvis dödlig, utan konstant kapabel att totalt utplåna dig. Nu är ju inte promenaden i The Last of Us något annorlunda ur den aspekten, men det här spelet siktar på lite mer bredd, klassiskt samlande och personifiering.

Detta är en annons:
Days Gone
Deacons mål med resan är nog att få tillbaka kvinnan han älskar.

Deacon St. John? Vem är det?
En sliten, ilsken och surmulen knutte som, ärrad av sina upplevelser, inte är rädd för att låta knogarna tala. Som vi sa i början så har han någon form av militär bakgrund och har förlorat den han älskar, vilket gör honom oberäkneligt livsfarlig. Han har på förhand beskrivits (och målats upp) som allt annat än en hjälte. Han är, enligt utvecklarna, realistisk och kommer tackla situationer på andra sätt än vad klassiska matinéhjältar skulle ha gjort. Medan han är godhjärtad i grunden speglas det inte i hans handlingar. Faktum är att när man först visade upp spelet, höjde spelarna rösten och önskade att man tonade ned hans ruffiga attityd. Några justeringar har gjorts, men då tanken aldrig var att göra honom till en nallebjörn i läderväst och pistol, har man behållit grundpersonligheten.

Days Gone
Peek-A-Boo I Boom you!

Men berätta mer om mopeden!
Du behöver vara minst 15 år och ha avlagt godkänt teoriprov för att få framföra fordon klassade som mopedklass 2 (även känd som EU-moped), för att få köra moped i Sverige. Jaha, du menar motorcykel? Där gäller 18 årsgräns och godkänt teori- som körprov för att få behörighet A, även känt som motorcykelkort. Jaha, motorcykeln i spelet? Motorcykeln är spelets andra huvudperson och tjänar inte bara som din generella hub, utan även som transport och bagagevagn (faktiskt bagagevagn säljes separat). Historiemässigt är motorcykeln det enda kopplingen till världen innan den vi möter i Days Gone och det som antingen kommer rädda våra bakdelar, eller dumpa dem, när det hettar till. I praktiken innebär det här att du måste hålla ett konstant öga på bensinmätaren, leta reservdelar (då cykeln slits med tiden) och se efter hojen. Gör du det kommer den se efter dig och, givet rätt underlag, förhoppningsvis ta dig levande ur diverse kniviga situationer.

Detta är en annons:
Days Gone
Spelet kommer, om någon inte gör något drastiskt under de återstående veckorna, bli rätt våldsamt till och från.

Det ser ju rätt snyggt ut, men inte särskilt varierat. Mest skog, liksom.
Det Oregon vi kommer att få springa (eller köra) runt i kommer bestå av, om vi inte missminner oss, sex olika områden, alla olika. Från lummiga skogar och serpentintunna stigar upp på karga berg, till lerbadande träsk och svinkalla snötäcken; varje område kommer tvinga oss att tänka om och anpassa vår taktik efter rådande väg- (och väderlag) för att lyckas. Så, du har nog rätt. Mest skog... Men om du enbart har den inställningen så ser du inte skogen för alla träden. För vad som finns bakom ett träd är definitivt inte samma som bakom stammen femtio meter längre fram. Och när vi blivit påkomna av horden av de halvdöda, är det lätt att vi i panik väljer att svänga vänster istället för höger - vilket mest troligt leder till en återvändsgata. Och återvändsgata är lika med säker död. Så även om miljövariationen inte känns som den mest varierande, kommer nog vädret att se till att vi ständigt är på alerten och säkerligen blir överraskade som överrumplade gång på gång. Den 26:e denna månad får vi svaret.

Missa inte de andra delarna i denna följetong av förhandstittar:
5 snabba: Streets of Rage 4
5 snabba: Team Sonic Racing
5 snabba: The Last of Us - Part II
5 snabba: Assetto Corsa Competizione
5 snabba: Control
5 snabba: Conan Unconquered
5 snabba: Katana Zero
5 snabba: Mortal Kombat 11
5 snabba: Halo Infinite

Relaterade texter

Days Gone (PC)Score

Days Gone (PC)

RECENSION. Skrivet av Patrik Severin

Skrivbordsgeneralen Patrik har bytt ut legionerna, hästarna och kartorna för att avnjuta apokalypsen med sin skinnväst, hagelbrakare och motorcyklar PC-versionen av Days Gone...

Days GoneScore

Days Gone

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Sonys storsatsning handlar om broderlig kärlek, zombies och motorcyklar. Kim har puttrat omkring i ett postapokalyptiskt Oregon i ständig jakt på bensin...Loading next content