Svenska
Gamereactor
artiklar

Fem i topp: Denzel Washington

En av tidernas främsta karaktärsskådespelare stavas såklart Denzel Washington och i den senaste av Fem i topp rankar vi hans finaste prestationer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Tom Hanks
Robert De Niro
Jim Carrey
Tom Hardy
Tom Cruise
Cate Blanchett
Michael Douglas
Kevin Spacey
Meryl Streep
Kurt Russell

Fem i topp: Denzel Washington

(5) Fences (2016)
När August Wilsons fantastiska pjäs om familjen Maxson skulle filmatiseras beslutade sig Denzel för att själv ta plats i regissörsstolen och samtidigt (precis som på Broadway) gestalta huvudfiguren Troy, vars insikter om sitt eget liv och leverne i 50-talets Pittsburgh utgör en fantastisk karaktärsstudie. Denzel spelar Troy på ett vis som få andra skådespelare hade mäklat med. Flyktig sårbar men trofast och stark, projicerar han sina egna misslyckanden på den vuxne sonen Cory i en film som dräller av fenomenalt skådespeleri.

Fem i topp: Denzel Washington
Detta är en annons:

(4) Malcolm X (1992)
I Spike Lees märkvärdiga biopic om den kontroversiella ledaren för nationalistiska svartmaktorganisationen Nation of Islam gör Denzel en alldeles otrolig roll där han visar upp bredd och mängder av närvaro. Washington nominerades för rollen (Oscar) men vann aldrig, vilket han såklart borde ha gjort.

Fem i topp: Denzel Washington

(3) He Got Game (1998)
Den där misslyckade, själviska, egocentriska farsan som under en framtvingad specialpermission från finkan avser att under en helg påverka stjärnskotts-sonens beslut om college-val, är en roll som Denzel gör så övertygande att jag inte tror att filmen i sig hade fungerat (alls) utan honom. Han bär Spike Lees fantastiska basketdrama på sina axlar helt och hållet och spelar karaktären Jake Shuttlesworth på ett alldeles otroligt vis.

Fem i topp: Denzel Washington
Detta är en annons:

(2) Man on Fire (2004)
Självmordsbenäget kantstött, trasig, samvetsmässigt förpassad till någon slags evigt helveteseld efter två årtionden av hemligstämplade spionuppdrag. Denzels tolkning av karaktären John Creasy är stark, sårbar och det vilar en bräcklighet under den ogenomträngliga ytan som gör honom mänsklig på ett sätt som få andra lönnmördare varit under filmhistorien. På det sätt som Denzel låter Pita komma in under huden på honom och på det sätt som han med små, strama medel, uttrycker de största av känslor i denna fantastiska film - Är sådär orimligt skickligt utfört.

Fem i topp: Denzel Washington

DENZELS BÄSTA SKÅDESPELARPRESTATION:
(1) Training Day (2001)
Oscars-statyetten som Denzel kammade hem för rollen som Alonzo förblir den mest välförtjänta genom alla tänkbara tider eftersom hans tolkning av denna slemmigt korrupta, manipulativa knarkpolis trollbinder på ett vis som extremt få skådespelarinsatser någonsin gjort. Det finns gott om nyckelscener i denna briljanta, geniala thriller som fortfarande får håret på mina underarmar att resa sig, fortfarande stunder då Denzels Alonzo är så olustig att jag ryser.Loading next content