Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets estetik 2023

Spelåret 2023 lider mot sitt slut och när vi nu sammanfattar de gångna 12 månaderna vet vi ju säkert att det varit superbt. Vilket spel har innehållit bäst design? Vi har korat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Gamereactor Årets Spel 2023:
Årets grafik
Årets karaktär
Årets ljud
Årets remake/remaster
Årets besvikelse
Årets musik
Årets utvecklare
Årets hjärnsläpp
Årets hårdvara
Årets överraskning
Årets sämsta

Årets estetik 2023

(5) Bramble: The Mountain King
Svenska skogar, troll, mystik och sagor är ett alltför outforskat område i spelindustrin. För ett par år sedan gestaltade Unravel-serien en verklighetsnära version av Svea Rike, och Generation Zero har också varit där med sina sci fi-visioner, men just svensk folktro och det Bauerska arvet har lyst med sin frånvaro alltför länge. Dock fick vi nu äntligen möta våra säregna, nordiska mytologiska väsen i Dimfrost Studios pärla Bramble: The Mountain King. Lille Olles förunderliga resa genom skog och mark förtrollade oss med underbara, matta, aningen dimmigt ljusa sommarvyer och hembygdsromantik uppblandat med fasansfull och mardrömslik skräck. Bäst minns vi kampen mot Näcken, som en Goliat mot David hoppandes över näckrosbladen, vilket var en stilstudie i audiovisuell, estetisk briljans.

Årets estetik 2023
Detta är en annons:

(4) Hi-Fi Rush
Det finns definitivt mer grafiktunga titlar än Hi-Fi Rush, men ärligt talat inte särskilt många med bättre design. Äventyret är som ett levande konstverk där varje aspekt av dess visuella design var en välkomponerad symfoni av färger, former och rörelse. Genom att kombinera en futuristisk estetik med ett härligt persongalleri samt fiffig detaljrikedom, bjöd Hi-Fi Rush en visuell fest som fångade vår uppmärksamhet redan från första stund. Varje bildruta kändes noggrant utformad för att locka och behålla vårt intresse och i slutändan är detta säregna äventyr ett mästerverk av visuell kreativitet och estetiskt tilltalande design.

Årets estetik 2023

(3) Sea of Stars
Det är alltid en tunn linje att gå på när pixelgrafik används i ett spel. Det kan kännas som att fiska efter retrokänslor, men det finns många bevis på att det fungerar. Sea of Stars tillhör det sistnämnda. Och det fungerade inte bara bra, det fungerade alldeles utmärkt. Det kändes som ett klassiskt 2D-spel i 16 bitar. Utvecklarna tog den numer välanvända formeln och gjorde ett av de vackraste spelen vi sett i denna stil. Miljöerna är varierande, bossarna är välgjorda, och karaktärerna minnesvärda. Sabotage Studio träffade mitt i prick med Sea of Stars utseende och vi hoppas på mer i framtiden.

Årets estetik 2023
Detta är en annons:

(2) Atomic Heart
Det har sannerligen inte varit någon brist på ljuvlig estetik och underbar design om vi ser till årets olika speläventyr. När Atomic Heart slog ner i början av året så gjorde man det dock med en extra form av briljans och tydlighet, och denna självklara framförhållning till sitt egna designtänk hjälpte spelet att målade upp en magnifik bild av detaljer som etsade sig fast i våra sinnen. Att man hade tagit inspiration av Bioshock och de dystopiska städerna Rapture och Columbia rådde det förvisso inga tvivel om, men man gjorde det samtidigt som man adderade sitt egna adelsmärke och kryddade med sin unika syn på vad 50-talets science fiction kunde innebära om man blandade ut det med sovjetisk arkitektur och elegant art deco. Äventyret i sig må sedan inte ha varit uppskattat av alla, men det fanns sannerligen inga fel sett till det visuella, och för det har utvecklarna Mundfish tveklöst förtjänat årets silvermedalj.

Årets estetik 2023

Årets bästa estetik 2023:
(1) The Invincible
Med sina vackra öde landskap, fantastiska belysning och tydliga inspiration från från några av de mest klassiska sci-fi-filmerna, skapade utvecklarna på Starward Industries ett rymdäventyr vars omgivning och inramning tog oss på Gamereactor med storm. Sällan har vi upplevt ett spel där vi riktigt kunnat förnimma tomheten som infinner sig när man står helt ensam och blickar ut över oändligt långa, karga, steniga slätter på en avlägsen himlakropp någonstans i universum. Tolkningen av världen från Stanisław Lems berömda roman är sannerligen i det vassaste laget där yttre rymdens hårda ödemarker kombineras med mysigt 50-talsdoftande estetik som får The Invincible att ge prov på utsökt retrofuturistisk design när den är som allra bäst.



Loading next content