Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Avengers: Infinity War vs. Avengers: Endgame

Del 1 och del 2 av Russo-brödernas framgångsrika Marvel-final ställs mot varandra. Vilken är den bättre filmen? Spoiler-varning utfärdas...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det går att argumentera för att det inte är någon riktig mening att jämföra två filmer som regisseras av exakt samma personer och handlar om samma karaktärsskara som vi ju har följt i över tio år, men det då också går att argumentera för att Infinity War och Endgame känns som två vilt skilda filmer efter riktigt hätska debatter här på redaktionen om filmernas olika kvaliteter kommer nu att avgöra vilket av dessa Avengers-kapitel som är det bättre Russo-kapitlet...

[1] Story
De två sista Avengers-filmerna har haft starka manus som grundpelare och båda har sina förtjänster. Men om vi först ska utgå från storymässiga perspektiv är Infinty War filmen med den starkare storyn. Infinity War är nämligen snortajt i sin berättarstruktur och har en genomgående tydlig drivkraft från både hjältar och ondingar. I denna film finns det alltså ett tydligt mål och tydliga motivationer hela vägen, som med genomgående stark karaktärsdynamik och en tät dramaturgi väver ihop kontrasterande karaktärer på oväntat och nästan mirakulösa vis. Infinity War känns helt enkelt mer klassisk och fokuserad i sitt berättande och sekvensstruktur.

Endgame å andra sidan vill göra alltför många saker på en och samma gång; det börjar som ett moloket och The Leftovers-influerad postapokalyps, för att sedan övergå till ojämn en tidsheist-film och slutar som en klassiskt explosiv Marvel-film med pampiga CGI-krig. Däremot gillar jag att manusförfattarna och regissörerna tar en mer intim och återhållsam riktning i Endgame, där vi bland annat får se Tony Stark med sin pappa och vi får även se Thor prata med sin mamma strax innan hon dog. Det finns gott om andrum mellan de actiontäta varven och det ryms många fina karaktärsmoment i de tystare momenten. Det finns dock ingen vikt eller någon brådska i dessa partier, där mycket av filmens spänning går förlorad i en annars mycket långdragen och onödigt spretig andra akt - något som Infinity War lyckas undvika. Därför vinner Infinity War i denna kategori.

[Vinnare: Infinity War]

Detta är en annons:

[2] Skurk
Ja, jag vet - vi pratar ju om exakt samma skurk, spelad av exakt samma skådespelare. Ändå vill jag argumentera för att vi har att göra med två väldigt annorlunda versioner av Thanos - den äldre Infinity War-versionen och den yngre Endgame-varianten. Det ska sägas direkt: den yngre versionen känns i direkt jämförelse som en besvikelse. Det är ju egentligen inte så konstigt med tanke på att Infinity War-Thanos är ju den Marvel-antagonist som gjorde allra starkast intryck under Marvel-filmernas långa resa, men det måste ändå konstateras att Endgame-Thanos mest faller in i ledet av de mer slätstrukna Marvel-skurkarna som bara vill förgöra hela universum. Den där komplexiteten som Infinity War fick till så galant går lite förlorad när Thanos mest känns som en slutboss än den skrämmande psykopaten vi lärde känna i Infiniy War.

Visst är Brolins närvaro i Endgame någorlunda påtaglig och är i slutändan fortfarande en tillfredsställande dunder-skurk, men det som gjorde Infinity War-Thanos så hotfull och engagerande är just för att han i princip hämtade alla sina evighetsstenar på egen hand. Iförd ett linne förflyttade han sig genom galaxer och besegrade majoriteten av Avengers-gänget med en oslagbar beslutsamhet, medan vi i Endgame mest ser honom bakom sin trygga monsterarmé och sina kolossala krigsskepp. Att bara se Thanos le mot solnedgången på sin veranda gjorde Infinity War till en regelrätt Thanos-film, vilket kändes bra mycket mer minnesvärt än den (förvisso) poetiska rättvisan som krigsherren fick ta del av i Endgame.

[Vinnare: Infinity War]

Avengers: Infinity War vs. Avengers: Endgame
Detta är en annons:

[3] Omtittningsvärde
Efter att ha sett Endgame två gånger på bio och Infinity War tre gånger kändes det även relevant att ta fram filmernas egentliga omtittningsvärde och huruvida dessa filmer håller i längden. Det visar sig att jag med lätthet kan se om Infinity War, medan jag mest känner mig helt färdig med Endgame. Inte för att Endgame på något sätt är en usel film. Det är ett omtänksamt och välgjort farväl till några av karaktärerna vi har lärt känna så många år, men däri ligger problemet: Endgame känns mer som en enda lång farväl-vinkning och känns mer som en nödvändig epilog till Infinity War än som del 2 i av Avengers-finalen - vilket antagligen var tanken. Ändå upplevde Endgame mest som onödigt sölig i direkt jämförelse med Infinity War och jag kände att jag helst ville spola fram tidsresorna för att komma till den sista akten när jag såg Endgame igen. Endgame tappar nämligen spänning så fort tidsresekonceptet introduceras.

Medan den andra genomtittningen visserligen hjälpte att fylla några enstaka logiska gap som jag kände av när jag såg Endgame för första gången kändes Endgame onödigt komplicerad på ett simplifierat sätt även andra gången. Det kändes lite långsökt, även för att vara en superhjältefilm där alla sorters magi existerar. Att se New York-attacken från ett annat perspektiv kändes faktiskt som något jag inte vill återbesöka och Vormir-delen kändes så repetitiv att jag helst av allt ville skippa den där lilla "jag ska dö"-tävlingen mellan Widow och Clint.

Infinity War har visserligen också sina långsammare sekvenser - i synnerhet scenerna med Peter Dinklage sänker tempot - men filmen lyckas balansera alla historier i en effektiv upptrappning tills vi kommer till nådastöten som är finalen. Endgame i sin tur känns lite som motsatsen - det börjar riktigt spännande, men trappar ner i tempo och insatser eftersom vi alla ändå visste hur det hela skulle sluta första gången. Även om jag nu har sett Infinity War tre gånger är filmen minst lika spännande idag tack vare sin drivna upptakt och är en film jag kan tänka mig att se om efter att ha varvat ner från den rådande superhjälte-yran. Jag känner med andra ord inte för att se Endgame igen.

[Vinnare: Infinity War]

Avengers: Infinity War vs. Avengers: Endgame

[4] Interaktioner
Något som både Infinity War och Endgame gjorde med bravur var karaktärsinteraktionerna mellan alla dussintals hjältar, där mycket av filmernas humor kom fram som allra bäst. I Infinity War kändes detta oerhört fräscht och välgjort, där framförallt Guardians of the Galaxy-gänget bjöd på många skratt mellan Thor och Tony Stark. Även figurer från sämre filmer såsom Doctor Strange lyftes fram och att se Peter Parker bli en officiell Avenger gav filmen en hel del hjärta.

I Endgame är karaktärsdynamiken lite annorlunda med tanke på att Thanos utplånade halva universum, där framförallt Clint och Nebula får skina genom filmens gång och man får även se hur de har förändrats genom interaktionerna med de deprimerade hjältarna. Jag gillar även att Banner och Hulk har kombinerats till den vänlige jätten Dr. Hulk, vilket bidrar till en from dynamik mellan hjältar som übersympatiske Scott Lang. Dessvärre blir fetto-Thor så onödigt gnällig att Rocket tröttsamt måste läxa upp den barnslige åskguden och det blir smärtsamt tydligt hur malplacerad den känslolösa Captain Marvel är i Marvel-världen när hon interagerar med de övriga hjältarna. Dessutom känns humorn mer forcerad än Infinity War och många gånger faller filmens skämt rätt platt när karaktärer mest bara spyr ur sig märkligheter för att det inte finns mer intressanta band mellan dem. I slutändan är det karaktärsinteraktionerna i Infinity War som vinner över mig, då filmskaparna verkligen tar vara relationerna mellan serietidningsfigurerna utan att slarva bort det emotionella värdet med forcerade skämt.

[Vinnare: Infinity War]

Vinnare: Avengers: Infinity War
Jag vill inte få det att låta som att Endgame på något sätt var en dålig film, för det är den verkligen inte. Det är bara det att Infinity War slår Endgame på fingrarna med sin drivna story och minnesvärda ögonblick, vilket gör den till den bättre filmen. Endgame råkade "bara" vara en trevlig epilog som satte punkt för en lång era av filmiska serietidningshjältar.

Du har väl inte missat alla de tidigare delarna i denna artikelserie?
Tekken vs Soul Calibur VI
Forza Motorsport 7 vs Gran Turismo Sport
Rogue One: A Star Wars Story vs Solo: A Star Wars Story
Avengers vs Justice League
Horizon: Zero Dawn vs Red Dead Redemption 2
Playerunknown's Battlegrounds vs Call of Duty: Blackout
The Witcher 3 vs Red Dead Redemption 2
Destiny 2 vs Monster Hunter: World
Far Cry 4 vs Far Cry 5
The Last of Us vs God of War
Spider-Man: Homecoming vs Spider-Man 2
Rainbow Six: Siege vs Overwatch
Detroit: Become Human vs Heavy Rain
Tekken 7 vs Injustice 2
Captain America: Civil War vs Avengers: Infinity War
Playerunknown's Battlegrounds vs Fortnite: Battle Royale
Watch Dogs 2 vs Assassin's Creed Origins
Starcraft II vs Halo Wars 2
The Witcher 3: Wild Hunt vs Fallout 4
The Witcher 3: Wild Hunt vs Fallout 4
Half-Life vs Halo
Super Mario Galaxy vs Super Mario Odyssey
Captain America vs Wonder Woman
Vikings vs Game of Thrones
Zelda: Ocarina of Time vs Breath of the WildLoading next content