Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamescom 2023 summerat

Så är årets upplaga av världens största spelmässa slut, och vi tar nu en titt på vad den hade att erbjuda och vad som hade kunnat vara bättre...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är lätt att glömma att världens största årliga spelmässa går av stapeln alldeles runt knuten för oss svenskar. Där trängs vanligtvis alla de största utvecklarna och utgivarna för att visa upp sina kommande alster, och det är gott om montrar att besöka samt roliga event för besökarna. Dessutom brukar branschens storheter finnas på plats för att träffa fansen och göra intervjuer med pressen. Då har vi inte ens nämnt det faktum att det såklart dräller av spel att prova på, i många fall sådana som vi inte kommer få spela på flera år.

Gamescom 2023 summerat
Besöksantalet för Gamescom 2023 har inte presenterats i skrivande stund, men det uppges ha varit väldigt välbesökt.

På flera sätt var årets mässa den första "riktiga" sedan pandemin startade, då fjolårets upplaga drogs med en del sviter av det faktum att det tidigare samma år varit en hel del osäkerhet kring resor och annat. Men 2023 var det alltså full spätta igen och som traditionen bjuder inleddes allt med att Geoff Keighley - programledaren och producenten som även gör The Game Awards - hade sin Opening Night Live. Redan inför eventet hade Keighley jobbat hårt på att skriva ner förväntningarna och förklarat att det mestadels skulle handla om sådant som redan var utannonserat.

Och så blev det. Även om Little Nightmares 3 förvisso är spännande (trots att svenska utvecklaren Tarser nu bytts ut), Zack Snyders kommande rulle Rebel Moon ser läcker ut och flera efterlängtade titlar fick premiärdatum spikade - så var det nog inte bara jag som kände att det helt enkelt inte fanns material för en två timmar lång stream. Felet är inte främst Keighleys, utan det faktum att det varit den så kallade "not-E3" först tillsammans med Summer Games Fest där massor av feta utannonseringar gjorts. Det är helt enkelt inte läge att bara två månader senare bränna av samma mängd krut en gång till. Med det sagt tycker jag Keighley skulle tillföra något till showen. Där The Game Awards är underhållande tack vare prisutdelningarna, hade jag velat ha något mer här än bara en lång radda medelheta trailers.

Detta är en annons:
Gamescom 2023 summerat
Little Nightmares 3 var den största utannonseringen på Gamescom. Ett förvisso lovande spel, men vi hade gärna sett något mer nytt.

Nåväl, med E3 i hög grad levande på utannonseringar och nyheter, är Gamescom främst kul för alla som faktiskt är på plats. Det är som sagt ett spelexpo, världens största och vi kommer under kommande veckor ha massor att berätta och visa från det Gamereactors utsända tagit med sig hemifrån i form av intervjuer, intryck av spel och annat.

För oss här hemma har den största mängden ny information kommit i form av trailers, bilder och pressreleaser och tack vare detta vet vi nu bland annat att Inflexion Games kommande Nightinggale lanseras via Early Access den 22 februari, att Black Myth: Wukong släpps nästa sommar (vi fick även se en läcker trailer av spelet som av besökarna korades till mässan snyggaste) och att Tekken 8 har premiär den 26 januari. Dessutom bekräftades vampyrjakt till den andra Diablo IV-säsongen, Towerborne ser precis lika bra ut som det verkade vid utannonseringen, att toklovande Sonic Superstar anländer den 17 oktober, att Star Wars: Dark Forces får en remaster samt att Stalker 2: Heart of Chornobyl tyvärr skjutits upp till tidigt 2024 (utveckla spel under krig är inte det lättaste).

Gamescom 2023 summerat
Black Myth: Wukong korades till "best visuals". Sommaren 2024 är det premiärdags.
Detta är en annons:

Största montern på Gamescom hade Xbox-teamet som satsat rejält hårt på mässan (även om Bandai Namco korades till mässans bästa bås av besökarna). Bland annat kunde besökare få signerade affischer av Senua's Saga: Hellblade II-skådespelerskan Melina Juergens, Bethesda hade massor att berätta om Starfield, Phil Spencer gjorde sina sedvanligt matnyttiga intervjuer och jag tyckte mig kunna skymta en trend hos Microsoft - nämligen att satsa vidare på konceptet med så kallade "shadow drops", nämligen spel som släpps utan förvarning. I januari lanserades som bekant Hi-Fi Rush på detta sätt, och under Quakecom lanserades Quake II: Remastered, och under Gamescom släpptes Age of Empires IV till konsol (en väldigt fin version, rekommenderar att ni kollar in). Det här är förmodligen något vi kommer få se mer av framöver.

Nintendo medverkade också på Gamescom och hade med sitt batteri av fina titlar. Ett kvitto på att deras spel uppskattades enormt fick vi från det faktum att The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom tog hem fina priser när mässans bästa spel korades - trots att det alltså hade släppts redan tre månader innan eventet. Även Pikmin 4 vann ett pris, Most Wholesome, och visade även det hur oerhört starka Nintendo är på spelmässor.

Gamescom 2023 summerat
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom vann tunga priset under Gamescom trots att det varit ute sedan i maj.

För att summera Gamescom-veckan, så nådde den i mitt tycke torftiga Opening Night Live ett rekordresultat och mässan i sig var välbesökt (även om vi inte fått några konkreta besökssiffror ännu). Min uppfattning att det främst är ett event som är intressant för de som faktiskt är på plats, står sig dock. Även om Gamescom varken behöver eller borde tävla mot E3 i utannonseringar, så skulle det skapa ett större intresse för oss här hemma om det fanns något större än Little Nightmares 3 i kategorin nya spel. Dessutom borde Sony återigen ansluta. De var bland de första stora att dra sig ur E3, men jag tycker verkligen att det är kul för gamers att få gå på spelmässa och det är en bra och väl synlig samlingspunkt (ett skyltfönster om man så vill). Även om Sony säljer bra utan denna marknadsföring så är det kul för hela gaming-communityt och för Playstation-spelare i synnerhet om de medverkar och bidrar till att lyfta spelbranschen.Loading next content