Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

LIVE
HQ
logo hd live | A Highland Song
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Svenska
   Gamereactor
   artiklar
   Red Dead Redemption 2

   Red Dead Redemption 2 vs GTA V

   Red Dead Redemption 2 står fortfarande kvar vid bardisken i våra hjärtans salooner. Så gör även det fem år gamla mästerverket Grand Theft Auto V. Och nu ämnar vi ställa dessa äventyr mot varandra. Vem vinglar vinnande ut ur barslagsmålet?

   Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

   * Obligatoriskt att fylla i
   HQ

   [1] Storyn
   Egentligen är det inte helt rättvist att ställa historierna i dessa spel mot varandra, av den enkla anledningen att den ena agerar som en direkt upptrappning till en vi redan spelat och konstant ger oss kopplingar och förklaringar till "uppföljaren". Medan den andra visserligen är satt i samma universum som tidigare delar i serien, men är mer eller mindre fristående. På så sätt kan både prologen till det första Red Dead Redemption, samt historien om den modernare (och aningen våldsammare) Casper, Jesper och Jonatan-trion i Grand Theft Auto V skina på olika sätt.

   Och medan Grand Theft Auto V och Red Dead Redemption 2 båda har sina moment av såväl komik som mer emotionella passager, har de också lämnat två olika avtryck. Alla kan väl hålla med om att hela introt till förstnämnda (alltså Franklin och Lamars munhugg) kan ses som ett utdraget skrattanfall. Samma då Arthur och Lenny (!) en bit in i sistnämnda bestämmer sig för att ta en barrunda. Men vad som separerar kofösarna från betongbusarna är både historiernas ton, känsla och vad som berättas mellan raderna. I Grand Theft Auto V får vi den klassiska berättelsen om hur en trio kriminella samarbetar för att lura systemet, bli snuskigt rika och komma undan med livet i behåll. Lägg till lite samtida kommentarer och du är i princip hemma. Medan Röd Död Upprättelse 2 känns mer, flerdimensionell...

   Som ett gäng banditer på flykt undan det skenande ångloket kallat civilisation, lag och ordning, ligger vi hela tiden hårsmånen före galgens snara och leds av en fadersfigur som själv slits mellan lojalitet och sin egen girighet. Medan det är rätt enkelt att ta parti och avvisa antagonisterna i Rockstars femma, blir det svårare i andra fallet. Inte för att vi inte har svårt att alliera med Dutch gäng, inte alls, men båda sidors motiv känns mera kännbara och nyanserade än i femman. Det, plus det faktum att sagan om den erövrade evigheten spelar mer på hjärtats sköraste strängar, gör att Red Dead Redemption 2 tar hem första ronden.
   [Vinnare: Red Dead Redemption 2]

   Red Dead Redemption 2
   Detta är en annons:

   [2] Spelvärlden
   Red Dead Redemption har ibland skämtsamt kallats för "Grand Theft Horse". Och visst kan det argumenteras för att det är exakt samma upplägg som i sandlådegenrens gudfader. Men medan Grand Theft Auto V har målat upp en skämtsam tolkning av samtidens Los Angeles och proppat den med all tänkbar (och fantastiskt träffsäker) satir, är världen i Red Dead Redemption 2 raka motsatsen. Här finns inga lättsamma pastischer eller parodier på verkliga märken och företag - utan respektfulla renderingar av verksamheter och varor typiska för eran det utspelar sig i. Ett snabbt exempel är lastbilarna som i femman tillhör apoteket "Good Aids". I Red Dead Redemption 2 har du exempelvis "Dr. Renaud's Medecine Comapny" och istället för Los Santos flygbolag "FlyUS", kan du i ovannämnda åka med diligenser märkta "Davis Overland Dispatch Co.".

   Medan dessa har sina förklaringar - Grand Theft Auto har alltid varit en satirisk kritik mot samhället och därför faller det naturligt att man då skämtar om så gott som allt. Och missförstå oss rätt, det finns riktad komik överallt här och den är guld värd - men då Red Dead Redemption 2, som vi pratade om i första ronden, känns mera seriöst och berättar en allvarligare historia med flera lager, passar inte parodier in alls. Och givet dess detaljrikedom och den autentiska känsla de ger, kan vi nog inte låta bli att höja den lite mer. Man får heller inte glömma att Rockstar är kungarna av satir (hur gammal är GTA som serie? dagens fråga) vid det här laget och således blir vad de än tar sig för, oftast guld. Medan de, i vår mening, inte har lika stor erfarenhet av verklighetsreplikeringar (undantaget då kanske L.A Noire). Så, med tidstypiska dialoger som, härligt grammatiskt vridna, beskriver världen full av frihet, anda, hett bly och ond, bråd död, är det Red Dead Redemption 2 som tar hem även denna rond.
   [Vinnare: Red Dead Redemption 2]

   [3] Karaktärer
   Det är fel att skriva av karaktärerna i Grand Theft Auto V som platta eller tråkiga. Tvärtom är de trovärdiga, komiska och klockrena stereotyper av olika samtida amerikaner. Men sett till dynamik och framför allt utveckling, händer inte mycket. I Red Dead Redemption 2 däremot, är det raka motsatsen. Arthur "Fool" Morgan, Dutch, John och alla andra känns som faktiska personer, med olika åsikter, inställningar och viljor. De känns inte bara som utfyllnad eller stödkaraktärer för att dra historien framåt för huvudpersonerna. De utvecklas, Dutch främst. Han går från att vara den drömmande fadersfiguren som genuint bryr sig om de sina, till att bli mer och mer omsluten och uppslukad av sin egen girighet och paranoia. Arthur, som verkar ha en hyfsad sund inställning och ser vad som kan hända, gestaltar ett samvetskval som verkligen känns... på riktigt. Klart att dessa aspekter finns i Grand Theft Auto V också, men inte på samma nivå och framför allt karaktärsutvecklingen är något som snuvar det på konfekten här.
   [Vinnare: Red Dead Redemption 2]

   [4] Spelbarheten
   Sett till spelmekanik och hur saker och ting presenteras, ser man att Red Dead Redemption 2 till mångt och mycket inte är byggt på, men inspirerat av, Grand Theft Auto V. Framför allt märks det i spelkontrollerna och vapenhjulet. Hur vi manövrerar häst, droska, cowboy och hett bly, känns väldigt bekant och det är av den enkla anledningen att det är i grunden på exakt samma sätt som i Grand Theft Auto V. Med ett stort undantag - följsamheten. Små saker som att du inte kan springa överallt (vilket i och för sig inte är enkom spelkontrollens fel), att karaktären (eller hästen), då du kommit upp i sprint, tar en märkbar tid på sig att stanna av. Att undanmanövrar som att kasta sig åt sidan, eller något så enkelt som ett simpelt hopp, går mycket långsammare än i sagan om bilstölden del fem, sätter Red Dead Redemption 2 i underläge.

   Detta är en annons:

   När du vant dig vid dessa märks det inte av, men om du går tillbaka till Grand Theft Auto V blir skillnaden i följsamheten uppenbar. Där går allt snabbare; bilarna känns lättare att styra, du kan dra upp en pickadoll på noll komma nix och att väja undan en inkommande, skenande kärra, görs innan du ens hunnit blinka. Det är "snabbare att spela", om det nu säger dig något... Även om Red Dead Redemption 2 siktar på realism och att den tyngre spelkontrollen passar in där som handen i handsken, känns den underlägsen sandlådekungens. I alla fall om man ska se det ur ren och skär spelbarhet och smidighet. Och eftersom det, mer eller mindre, ligger till grund för just spelande, så är det Grand Theft Auto V som plockar hem den här.
   [Vinnare: Grand Theft Auto V]

   [5] Musiken
   Den här jämförelsen kan bli rätt enkel. Är du allätare och inte alls hummar i takt till tonerna som påminner om de storslagna äventyren, är Grand Theft Auto V en given vinnare. Det har allt; från sommarplågande tuggummipop, till dunkande house, till experimentell new wave och gammal, god 80-tals guld. Det är absolut inget fel på soundtracket till Rockstars femma. Inte alls.

   Men samtidigt kan vi inte låta bli att känna att musiken som skrivits till Red Dead Redemption 2, är så synonym och passande western att det blir svårt att inte falla. Den är specialskriven (bara det) för spelet och medan Grand Theft Auto V förlitar sig på licensierad, höjs ögonbrynen lite mer åt sexskjutarna, tuggtobaken och ånglokets visslande. Bredden på noterna är också fantastisk. Från mer känslosamma stycken där varje hår på kroppen står givakt, till gladare toner vi känner lika gärna kunde ha spelats av ett gäng banjolirare med en energi som inte ens går att beskriva. Det känns fel att hävda att det är mer genomarbetat, men samtidigt känns det mer genomarbetat. De kunde ha gått samma väg som i femman, att licensiera många av de trallvänliga, odödliga slingorna från gamla spaghetti-westerns och det hade säkert funkat det med. Men istället valde man att ta in samma kompositör som i första spelet, Woody Jackson, och låta honom tillsammans med en handfull talanger från musikbranschen, skriva något helt eget.
   [Vinnare: Red Dead Redemption 2]

   Red Dead Redemption 2

   Vinnare: Red Dead Redemption 2
   Vi skulle inte kalla det en jordskredsseger, för Grand Theft Auto V är på många sätt bättre och allt varierar ju beroende på vem man frågar. Men med tanke på hur ambitiöst och hur annorlunda Red Dead Redemption 2 är jämte hela GTA-serien, känns det lite vassare. Grand Theft Auto V är och förblir ett mästerverk. Men produktionsvärdena för uppföljaren känns lite högre än Michaels, Franklins och Trevors eskapader. I alla fall just nu.

   Du har väl inte missat alla de tidigare delarna i denna artikelserie?
   Tekken vs Soul Calibur VI
   Forza Motorsport 7 vs Gran Turismo Sport
   Rogue One: A Star Wars Story vs Solo: A Star Wars Story
   Avengers vs Justice League
   Horizon: Zero Dawn vs Red Dead Redemption 2
   Playerunknown's Battlegrounds vs Call of Duty: Blackout
   The Witcher 3 vs Red Dead Redemption 2
   Destiny 2 vs Monster Hunter: World
   Far Cry 4 vs Far Cry 5
   The Last of Us vs God of War
   Spider-Man: Homecoming vs Spider-Man 2
   Rainbow Six: Siege vs Overwatch
   Detroit: Become Human vs Heavy Rain
   Tekken 7 vs Injustice 2
   Captain America: Civil War vs Avengers: Infinity War
   Playerunknown's Battlegrounds vs Fortnite: Battle Royale
   Watch Dogs 2 vs Assassin's Creed Origins
   Starcraft II vs Halo Wars 2
   The Witcher 3: Wild Hunt vs Fallout 4
   The Witcher 3: Wild Hunt vs Fallout 4
   Half-Life vs Halo
   Super Mario Galaxy vs Super Mario Odyssey
   Captain America vs Wonder Woman
   Vikings vs Game of Thrones
   Zelda: Ocarina of Time vs Breath of the Wild
   Avengers: Infinity War vs Avengers: Endgame

   Relaterade texter

   Red Dead Redemption 2 (PC)Score

   Red Dead Redemption 2 (PC)

   RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

   Ett av förra årets bästa spel har äntligen kommit till PC med allt vad det innebär, Kim lät sina datorer svettas ordentligt under slående vackra ridturer...   Loading next content