Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Ghost Recon: Breakpoint vs Gears 5

Tom Clancys legoknektar mot Coalitions motorsågsdoftande grunts, vilket är enligt oss på Gamereactor det vassare gänget?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

[1] Story
Det svåra när det kommer till att bedöma en historia (utöver det faktum att alla mynt har två sidor och att subjektiva åsikter faktiskt existerar) i detta fall, är att ena har byggts upp under ett flertal tidigare delar och således har hunnit bygga upp både ett följe och (mest troligt) ett starkare band till händelserna och karaktärerna. Medan det i andra fallet, trots att den också är en del av serie, är en rätt så fristående berättelse. Därför känns det automatiskt svårare att inte bara utse en vinnare, men också försvara att man kanske väljer den som stadgar sig på helt egna ben, än den med massor av dialog i ryggen.

Men nog med filosofiskt snack nu. I Gears-sagans senaste del ställs vi, som vanligt, inför en rätt tuff utmaning; att i akt och mening att rädda mänskligheten, stoppa Swarm, läskiga lirare som agerar i skuggorna och några som Anticimex inte kan rå på. Med på färden har vi framför allt Kait och som om inte hotet vore nog, också har någon koppling till dessa ogästvänliga väsen. Tempot är en salig blandning - allt från högoktanig action bestående av lemlästande, slående splatter och hiskeligt huvudavklippande, till lugnare delar av eftertanke, rotande i det förflutna och andra mer känslosamma ögonblick.

Tar du då istället Tom Clancy's Breakpoint är det mindre känsla och mer krut som bjuds. Visst finns det en historia här som ligger till grund (och ursäkt) för att panga polygon-hejdukar, men den har inte särskilt mycket jämfört med kugghjulet ovan. Klassisk excentrisk entreprenör har lyckats utveckla världsinnovativ teknik som en surmulen ex-polare hellre ser i sina egna händer och omprogrammerar den till att istället för att ge dig morgontidningen tillsammans med kaffet, kastar den på dig och vattenkammar frisyren med koffein.

Frågar ni mig så är valet rätt enkelt här. Gears 5 står sig starkare och det med anledning av att det innehåller mer hjärta än spökjägarnas krystade, utslitna heroism. Och det skulle vara även utan det faktum att Coalitions femma bygger på en anrik bakgrund.
Vinnare: Gears 5

Detta är en annons:
Ghost Recon: Breakpoint vs Gears 5

[2] Spelkänsla och mekanik
Styrningen av dojorna hos båda kandidater är lite annorlunda ställt mot varandra. Tar man Ghost Recon så kliver känslan minnande arkad in; med lättare i vikt i stegen och rappare manövrar känns karaktärerna smidigare. Detta vid första anblick. För med snabbare respons kommer även minskad pricksäkerhet och risken för att vara för kvick. Exempelvis missade skott, överskjutning med kameran eller sprint rakt in i väggen. Detta är säkerligen något som veteraner inom onlinespel värdesätter högre än syre (och är väldigt snyggt då det bemästras), men är något som i jämförelse med Gears får det hela att kännas lite som löv i vinden. Ska man slå till med en metafor så har förstnämnda ingenting i dojorna, medan kängorna i sistnämnda promenerar runt med ex antal kilo sten i sulan.

Detta ger en härligare känsla (utan att kännas segare eller långsammare att styra) och större precision i princip allt. Stabilare styrning, mer solitt sikte och viktigast av allt; större chans att faktiskt träffa det man siktar på (eller lägger klingan till). Förutom att ge en mer tillfredsställande känsla då huvudet exploderar och du, i en graciös dödsdans, vänder dig lite till vänster och upprepar proceduren, känns det överlag mycket bättre och mer stabilt i Gears 5 än med Tommys militärtomtar.
Vinnare: Gears 5

[3] Tekniska aspekter
Frångår man det spelmässiga en aning, finns det även skillnader att peka på. Gears of War (kändes väldigt skönt att äntligen få uttala hela namnet) har alltid stoltserat med solida, gedigna, ordentliga tekniska system bakom sina spel. Något som självfallet bara är positivt och som förhöjer upplevelsen. Det är inte perfekt (inget spel är felfritt) men inte långt ifrån. Breakpoint har tacknämligt inte heller några smärtsamt uppenbara brytpunkter i sitt tekniska täcke. Så på ytan... Oavgjort?

Detta är en annons:

Nej. Nog finns buggar hos båda, men då Breakpoint inte bara har smärtsamt långa laddningstider, utan även mer trevande balans ibland annat vad gäller skärmuppdatering, tar Gears snabbt överhanden. Det flyter på som smör, hänger sig sällan och är, i jämförelse med Breakpoint, mycket trevligare. Visst finns det ögonblick då bilderna dippar även i femman. Och ögonblick då man fastnar bakom objekt på grund av en bökig kameravinkel... Men då dessa (i direkt jämförelse med utmanaren) är ytterst lätträknade, blir det svårt att argumentera för Breakpoint på första plats.
Vinnare: Gears 5

[4] Flerspelarlägen
Något som båda spelen stoltserar med är möjligheten att ta med ett gäng polare och köra tillsammans. Det är såklart trevligt och något som förhöjer upplevelsen. Frågan kvarstår dock, vilken är vassast? Medan båda liren erbjuder delad kampanj, skiljer de sig lite åt. I Breakpoint har du lagbaserad deathmatch i form av Ghost War, där fyra mot fyra springer runt och knäpper varandra på näsan.

I Gears 5 har du, förutom deathmatch, också det nya läget Escape och givetvis klassiska Horde. Utöver förstnämnda är Gears mycket mer inställt på samarbete mellan dig och dina vänner och det märks. Escape är något som verkligen stjäl showen och, i enkla termer, går ut på att fly ett område innan vi antingen dödas av monster eller kvävs av gas. Under denna tid ska vi också rädda gisslantagna lagkamrater. Horde behöver väl ingen närmare förklaring? Då Gears 5 också innefattar dödsmatch likt Breakpoint, men också erbjuder finfina lägen i tillägg, går även denna rond till femman.
Vinnare: Gears 5

(Här vill vi dock ge en liten eloge till Breakpoint då matcher i flerspelarlägen kan variera kraftigt beroende på vilka man spelar med samt hur tight samarbetet är. På så vis kan en match i Breakpoint definitivt utklassa en i Gears och vice versa.)

Ghost Recon: Breakpoint vs Gears 5

[5] Atmosfär
Medan det absolut inte är något fel alls på miljövariationen i Breakpoint, eller i Gears 5 för den delen, är det något med atmosfären i Sera som slår lite hårdare. Visst, täta djungler kryddade med prima fällor och möjligheten att smyga på fienden, tillsammans med öppna fält där prickskyttar och helikopterattacker haglar tätt, bäddar för härlig stämning. Men det är den intensiva paniken som i Gears 5 varvas med de lugnare partierna som gör att man hela tiden sitter på pottkanten där. När som helst kan en fiende hoppa fram tillsammans med hela armadan och på blanka sekunden är helvetet är frisläppt. Breakpoint når tyvärr inte upp till samma hårnålsadrenalinstinna nerv.
Vinnare: Gears 5

Vinnare: Gears 5
Total utklassning? En jordskredsseger? Överkörning? Det finns en hel del positiva aspekter med Breakpoint och som vi sa; det kan vara väldigt roligt beroende på vem man spelar med. Men då Gears 5 är ljusår framför sett till i princip allt, finns det tyvärr inte så stora chanser för det haltande Breakpoint att kamma hem några större poäng.

Du har väl inte missat alla de tidigare delarna i denna artikelserie?

Red Dead Redemption 2 vs GTA V
Tekken vs Soul Calibur VI
Forza Motorsport 7 vs Gran Turismo Sport
Rogue One: A Star Wars Story vs Solo: A Star Wars Story
Avengers vs Justice League
Horizon: Zero Dawn vs Red Dead Redemption 2
Playerunknown's Battlegrounds vs Call of Duty: Blackout
The Witcher 3 vs Red Dead Redemption 2
Destiny 2 vs Monster Hunter: World
Far Cry 4 vs Far Cry 5
The Last of Us vs God of War
Spider-Man: Homecoming vs Spider-Man 2
Rainbow Six: Siege vs Overwatch
Detroit: Become Human vs Heavy Rain
Tekken 7 vs Injustice 2
Captain America: Civil War vs Avengers: Infinity War
Playerunknown's Battlegrounds vs Fortnite: Battle Royale
Watch Dogs 2 vs Assassin's Creed Origins
Starcraft II vs Halo Wars 2
The Witcher 3: Wild Hunt vs Fallout 4
Half-Life vs Halo
Super Mario Galaxy vs Super Mario Odyssey
Captain America vs Wonder Woman
Vikings vs Game of Thrones
Zelda: Ocarina of Time vs Breath of the Wild
Avengers: Infinity War vs Avengers: Endgame
Assetto Corsa Competizione vs Project Cars 2

eFootball PES 2020 vs FIFA 20
Ghost Recon: Breakpoint vs Gears 5Loading next content